Печерський район: дорогий, престижний та непомірно проблемний

Печерськ називають культурним та адміністративним центром Києва - "матері міст російських"

Коротка історична довідка


Печерський район — один із центральних і найстаріших районів столиці. На думку більшості жителів масиву, цей район можна сміливо назвати "серцем" Києва, адже історія виникнення та розвитку столиці, на думку істориків, тісно пов'язана із розвитком саме його. Сучасний Печерськ складається з багатьох відомих історичних місцевостей, а саме: Володимирська гірка, Липки, Перевесище-Хрещатик, Києво-Печерськ, Угорське, Аскольдова могила, Берестове, Наводничі, Звіринець, Видубичі, Верхня Теличка, Саперна Слобідка, Лиса, Чорна, Багри .

Відомо, що слово "Печерськ" походить від назви заснованої святими Антонієм та Феодосієм у 1051 році біля княжого села Берестового православного монастиря - Києво-Печерської та Успенської Лаври.

Активний розвиток архітектури сучасного Печерська припав на радянські часи (після 1934 року), коли столицею України перестав бути Харків, а став Київ.


picture


Сучасні пам'ятки Печерськ а в контексті історії створення району


Незважаючи на те, що було знищено багато пам'яток культової архітектури, наприклад кладовищі "Аскольдова могила" (цей факт також посилається Печерська районна а дміністрація в м.Києві на своєму сайті), в першій половині ХХ століття Печерський район все ж забудовувався нині культовими спорудами. Першою з'явилася Верховна Рада (зведена у 1936-1939 роках), а сучасний міцний Кабмін за радянських часів був будинком НКВС (збудований у 1936-1938 роках). Ці будівлі були та першими об'єктами нового адміністративного центру Печерська , що досі є районом-епіцентром більшості адміністративних структур столиці.

Печерськ називають культурним та адміністративним центром Києва "Матері міст руських", адже свого часу він включив в себе Хрещатик, бульвар Лесі Українки, стадіон "Динамо" (1933 рік), набережну біля Дніпра, музей Другої світової війни (1974 рік), монумент Батьківщини-матері (1981 рік) , а також престижні бізнес-центри та офіси великих компаній.

Окрім важливих історичних пам'яток та бізнес-центрів, на Печерську зосереджені та численні житлові комплекси : як збудовані нещодавно, так і старі будинки. Згідно з інформацією районної адміністрації,  Друга світова війна завдала хворобливих втрат Печерську. Відомо, що після її закінчення одними з перших котеджів було забудовано. Старонаводницька вулиця, а також Бастіонна, Кіквідзе, бульвар Дружби народів. За час їй Микити Хруща в а (1960-ті роки) був забудований знаменитий бульвар Лесі Українки та прилеглі вулиці, зараз же там розташувалися елітні житлові комплекси.


picture


Стан найпрестижнішого району зараз, на думку його мешканців


Слід наголосити на тому факті, що Печерський район є центральним. Він і найменший серед районів столиці, адже має площу лише 27 км². Ні для кого не секрет, що Печерськ завдяки своїй московській "центральності" і історичності був і залишається місцем проживання саме еліти, а така його площа тільки стимулює вибірковість у "підборі" жителів, адже це житло могли собі дозволити лише привілейовані верстви населення: аристократи, представники влади, чиновники та тодішня “творча тусовка”. Можна припустити, що нинішній Печерськ не лише не втратив тенденцію до ексклюзивності та винятковості придбання житла у цьому місці, а й зміцнив позиції у самобутній елітарності та привілейованості мешканців.

Однак на думку жителів Печерська, саме його центральність негативно впливає та визначає невисокий рівень бажаного комфорту, який властивий насамперед спальним районам. Насамперед йдеться про низьку кількість дитячих майданчиків на території Печерського району, на що скаржаться місцеві жителі. На наш запит Печерська районна адміністрація відповіла наступне: на балансі комунального підприємства за вмістом зелених насаджень Печерського району міста Києва знаходиться лише три дитячі майданчики та, а саме у парку Слави, Маріїнському парку та по вул. Омеляновича-Павленка, 3.

За інформацією Управління житлово-комунального господарства та будівництва Печерської районної у місті Києві державної адміністрації на прибудинкових територіях, підпорядкованих КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району міста Києва", облаштовано 226 дитячих майданчиків. Біля будинків некомунальної форми власності, розташованих на території Печерського району, налічується лише 61 дитячий майданчик. І інші дитячі майданчики, що знаходяться на території окремих побудованих ЖК, або не завжди доступні територіально, або ж вони "за парканом" для відвідувачів.

Також мешканці скаржаться на проблеми, пов'язані з безпекою та тишею району, особливо у нічний час. Однією з них є постійний шум уночі через відсутність глушників у мотоциклах чи автомобілях, водії яких влаштовують постійне нічне "ралі" бульваром Лесі Українки. Тарас, мешканець Печерського району, розповів, що тут уночі (вздовж бульвару його будинок, біля ст. метро Печерська) такі випадки регулярні. Він ставить питання журналістам, кому в такій ситуації дзвонити? Правоохоронці лише розводять руками.
Але невідкладною проблемою мешканці Печерська визначили чи "алкогольні засідання" у скверику біля ЦВК на площі Лесі Українки. Місцеві жителі стверджують, що беруть участь у них будівельники найближчих ЖК на Печерську. Хто б міг подумати, що в "серці" Києва, де я люблю виходити на вечірній променад, романтика такого вечора просто розіб'ється про "прозу" печерських реалій, коли я побачу, як різнороби справляють потребу будівлі ЦВК.


picture


Мешканці підтверджують регулярність таких п'янок та факту агресивної поведінки учасників цих вечірок. Небайдужі, особливо батьки, обурені відсутністю адекватного дитячого майданчика та наявністю скверика із зайнятими будівельниками із сусідніх ЖК крамничками, вже неодноразово зверталися до правоохоронних органів. Люди скаржаться : поліція приїхала, поговорила, всі розійшлися, а наступного дня те саме.


picture


Ще деякі факти щодо безпеки на Печерську. І смішно, і грішно. Наш співрозмовник Тарас поділився історією про те, що коли у Палаці "Україна" була урочиста подія за участю перших осіб держави (президент, прем'єр-міністр, міністр МВС, представники різних гілок влади), то служби та органи охорони громадського порядку були зосереджені саме у цьому мікрорайоні. Проте зловмисники швидко зорієнтувалися і біля Тарасового дому поцупили... будку. Жителі вказують на регулярність цього "недоліку", що полягає в тому, що якщо приїжджають представники влади (а на Печерську постійно проходять засідання політичного характеру, міжнародні зустрічі тощо), то поліція або не доїжджає на місце злочину, або ж приїжджає занадто пізно.

Печерськ спіткало те саме лихо, що й інші райони столиці. Місцеві жителі впевнені, що сміттєві баки в їхньому районі мають бути закритими, адже Печерськ є вітряним масивом і, як ми й переконалися, сміття розноситься на всі боки незалежно від того, чи вчасно приїде за ним відповідна служба. Порушувати ж питання про відсутність місць на паркінгу чи доступність паркомісць, на мою думку, було б недоречно, адже мешканці кожного району Києва стикаються з подібними реаліями урбанізму.



Доступність житла на Печерську


У вказаному районі ціна на однокімнатні квартири на первинному ринку   нерухомості в середньо м становить від 1200 до 15 тис. дол. за м2.

На вторинному ринку нерухомості у столиці середня вартість однокімнатних квартир у Печерському районі коливається від 1660 до 10 тис. дол. за квадратний метр.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися