Святошинський район: без води восени, з купами мотлоху, зате «зелений» і універсальний

Жителі Святошинського району розповіли про його плюси та мінуси

Стисла історична довідка

Як підказує більшість джерел, історія місцевості сучасного Святошинського району своїм корінням сягає аж Київської Русі XII століття. Насамперед минуле пов'язують з іменем чернігівського князя Святослава Давидовича, який ці землі отримав у спадок і вони були його вотчиною. За даними Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації, князь Святослав, досягши похилого віку, вирішив прийняти чернецтво з ім’ям Микола й за побожність у народі його прозвали Святошею. Між іншим, про це згадується в Літописі Руському. Отож, ймовірно, що назва району і походить від Святошинських земель, місць Святоші.

Цікавою історичною згадкою є й розповідь про так звану річку Борщагівку, назва якої походить від слова "борщагівка", яке означає "кисла". Кажуть, що так називали місцеву рослину і саме цю назву потім дали річці, що й вплинуло на формування відомих назв селищ Борщагівок.

З історії сучасної України важливо згадати, що Київ на початку 1924 року мав шість чималих збільшених адміністративно-територіальних районів. У той час місто ще не було столицею України, а сучасний Святошин вважався лише підрайоном. Важливим для Святошина був 1973 рік – рік утворення нового району в Києві (вже в українській столиці), який комуністи назвали "Ленінградським". До його складу увійшли Борщагівка та Святошино.

Святошинський район повернув свою історичну назву і став територіально виглядати так, як виглядає нині, тільки у 2001 році. Тоді відповідно до Закону України "Про столицю України" на базі Ленінградського району було створено Святошинський район з приєднанням житлового масиву Ґалагани.

picture

Що можна побачити на Святошині?

Спальні райони називаються так недаремно. Адже проживання в них дає людям певну тишу у порівнянні з галасливим центром, якому ніколи не спиться. З огляду на цю рису спальних районів останніми роками саме в них активно розвивається інфраструктура, будуються та відкриваються кінотеатри, нічні клуби, супермаркети, торгові центри та мережі, ресторани, а також збільшується кількість екологічних зелених зон. Якщо говорити про Святошинський район, то його, на думку киян і урбаністів, цілком можна назвати навіть не спальним, а універсальним. Тут не лише багато житлових будинків, старих "хрущовок" і нових ЖК, а є й масивні парки, чим, наприклад, не може похизуватися "спальник" Дніпровський на лівому березі, офісні центри та розважальні комплекси.

picture

Однак головними перевагами Святошинського масиву називають зелені зони, а саме парки. Насамперед це відомий парк "Совки", парки "Юність" та "Інтернаціональний", популярними є й парки по вул. Ф. Пушиної та парк ім. Потапова. Місцеві мешканці звертають увагу на те, що, наприклад, парк "Совки" серйозно апгрейдили, отож саме зараз це місце дійсно можна назвати повноцінним і сучасним парком для відпочинку. У ньому обладнали дитячі майданчики, фонтан, алеї, встановили нові лавки та освітлення.

Дійсно, було б злочином належно не послуговуватися тими дарами, які має цей район, адже на наш запит Святошинська районна адміністрація повідомила, що район за своєю протяжністю складає понад 2 км, у ньому розташовано 5 парків і 29 скверів загальною площею 65,75 га. Також Святошин визнано територією природно-заповідного фонду міста, адже він має, як зазначає адміністрація, цінність у гідрологічному та рекреаційному аспектах.

Святошин називають "батьківщиною стінописів". У Києві склалося так, що спальні райони поки не виграють яскравими фарбами, натомість Святошинський може похизуватися масштабними стінописами. Художникам вдалося "оживити" сірий житловий пострадянський комплекс різними настінними малюнками, серед яких один із найвідоміших належить іспанському художнику Оскару Сан Мігелю Еріку на бульварі Академіка Вернадського, 87. На муралі зображено глобус, який з одного боку перетікає в обличчя птаха, а з іншого – в людину. За однією з версій, на малюнку зображено боротьбу природи та капіталізму.

Ще один популярний стінопис знаходиться і на проспекті Перемоги, 114/2 (метро "Святошин"). Його автором є іспанський художник Кенор Мартінез Ванберген. 

Цікавою, але невідомою для багатьох киян пам'яткою Святошина залишаються так звані "Святошинські дачі". Свого часу на території сучасного Святошинського району знаходилися дачі багатих купців. Їх почали будувати у 1897 році як дачне селище тогочасної еліти за зразком іноземних вілл, на яких полюбляла відпочивати богема. Нині збереглися лише сім таких будівель.

Місцеві жителі про Святошин

Почнемо з того, що на території Святошинського району є славнозвісна Київська міська наркологічна клінічна лікарня "Соціотерапія", розташована за адресою: вул. Відпочинку, 18. Мешканці прилеглих вулиць скаржаться на багаторічні, скажімо так, "зустрічі" пацієнтів цієї клініки у неадекватному стані перед, після чи навіть у момент лікування.

Особливо потерпають жителі вулиця Котельникова, з якими я познайомилася і поспілкувалася. За їх словами, є ціла компанія, серед якої не лише люди із наркологічною залежністю, а й з алкогольною. Після їх гулянь на вулицях залишається купа сміття, серед якого є багато шприців (в тому числі й на дитячих майданчиках). Неадекватна і навіть агресивна поведінка пацієнтів цієї лікарні несе загрозу мешканцям цього району. Мешканці кажуть, що цій проблемі багато років і її все ще ніяк не можуть вирішити. Правоохоронці традиційно розводять руками. Як це зазвичай буває: поліція приїхала, компанія на якийсь час розійшлася, а незабаром (місцеві жителі кажуть, що навіть за кілька годин) - знову зібралася. "Так і живемо", - підсумовують святошинці. Також особливо проблемною зоною є парк ім. Михайла Котельникова. За словами місцевих, це дуже популярна зона для зустрічей пацієнтів наркологічного відділення.

Ще однією проблемою є рівень комунального комфорту у Святошинському районі. Попри те, що це спальний район і з точки зору логіки комунальні блага повинні бути тут першорядними, мешканці діляться, що втомилися телефонувати до "Київводоканалу" із запитанням "Чому немає гарячої води восени"? Жителі будинків на вулиці Котельникова питання про те, коли ж буде безперервне водопостачання гарячою водою, і взагалі вважають риторичним. Святошинці кажуть, що відключення гарячої води в житлових будинках  кілька разів на тиждень вже давно стало нормою, а в гуртожитках її взагалі не було. Там люди досі гріють воду в чайниках. Також у районі не вистачає паркомісць, тому мешканцям ніде паркувати свої автівки.

Доступність житла на Святошині

Житло у Святошинському районі вважається одним із найдоступніших. У вказаному районі ціна на однокімнатні квартири на первинному ринку нерухомості в середньому становить від 1250 до 2500 дол. за м2.

На вторинному ж ринку нерухомості у столиці середня вартість однокімнатних квартир у Святошинському районі коливається від 900 до 3000 дол. за квадратний метр.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися