Російські окупанти розграбували обладнання ядерних лабораторій на ЧАЕС: зараз воно в Білорусі

Частина вкраденого майна знаходиться в різних регіонах Білорусі

Російські військові, під чиїм контролем майже місяць була Чорнобильська АЕС, завдали станції збитків на суму 135 мільйонів доларів. Окупанти викрали дороговартісну техніку й унікальне програмне забезпечення. Як повідомляють "Коментарі", таку заяву зробив голова Держагенства по управлінню зоною відчуження Євген Крамаренко в інтерв'ю The Washington Post.

Крамаренко також повідомив, що перелік викраденого майна не повний, і працівники ЧАЕС ще працюють над ним.

Наразі вже відомо про викрадені з ЧАЕС 698 комп'ютерів, 344 машини, 1500 дозиметрів радіації, програмного забезпечення. Також окупанти викрали майже всі засоби пожежогасіння. Оскільки деякі із викрадених речей були обладнані GPS-трекерами, то стало відомо, що деяке викрадене майно вивезли в Білорусь.

Директор Центральної аналітичної лабораторії ЧАЕС зазначив, що Росія не зможе користуватися викраденим програмним забезпеченням, адже воно було розроблено для конкретної електростанції.

"Я не можу сказати, що вони завдали шкоди людству, але, безперечно, великої економічної шкоди Україні", - зазначив Крамаренко.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Арестович розповів, чи Лукашенко почне напад на Київ. За його словами, наразі загроза наступу військ Білорусі не зросла, оскільки Лукашенко сьогодні лавірує між тиском з боку Росії та розумінням, що його армія нікуди не піде у наступ. Він зазначив, що Лукашенко створив народне ополчення саме проти загрози з боку Росії, оскільки Україна не атакуватиме Білорусь.

Читайте на порталі "Коментарі": Червоний Хрест спільно з партнерами передав Київщині чотири фури гумдопомоги. Товариство Червоного Хреста спільно з Турецьким Червоним Півмісяцем і компанією LC Waikiki передали Київській області чотри фури гуманітарної допомоги. У гуманітарному вантажі містяться речі першої необхідності, які призначені мешканцям тих районів Київської області, які найбільше постраждали від війни.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися