Тисячі мешканців Ірпеня залишились без житла: як вирішують проблему

Де можуть жити люди, які повертаються в рідне місто

В Ірпені тисячі людей не можуть повернутися у зруйновані війною домівки, для них облаштовують місця тимчасового проживання та збудують нове житло. Про це в ефірі телемарафону розповів радник Ірпінського міського голови Андрій Літвінов, передають "Коментарі".

"У нас взагалі пошкоджено 80 відсотків усіх об’єктів міста, з них близько трьох тисяч не підлягають відновленню. Серед цих трьох тисяч є й багатоповерхівки, є й приватний сектор. Кількість квартир та саме мешканців, я думаю, близько пяти тисяч тих, кому нема куди повернутись на сьогодні", — сказав Літвінов.

За його словами, для мешканців Ірпеня, чиє житло зруйноване, зараз створили умови тимчасового проживання на базі санаторію "Дубки".

"Ми розміщуємо безкоштовно усіх, хто постраждав, хто втратив своє житло. Цього поки що недостатньо. Ми винаходимо інші варіанти, де можна це робити. Зараз дякуємо "Укрзалізниці" — вони нам надали потяг для проживання людей. Його зараз облаштовують. Він з кондиціонуванням, добре зроблений потяг, й його облаштовують для тимчасового проживання", — розповів радник мера Ірпеня.

До 15 червня в Ірпені планують закінчити облаштування потягу для тимчасового проживання людей.

"Зараз готуємо ще один санаторій — дитячий, в якому є теж дуже багато приміщень, що ми можемо надати людям для тимчасового проживання, а далі розглядається декілька варіантів. Один з варіантів — це викуп державою квартир забудовників: є будинки, що на завершальній стадії будівництва, і в них ще не продані квартири. Розглядається можливість викупу близько 400 квартир", — повідомив Літвінов.

Пошкоджене та зруйноване внаслідок бойових дій житло в Ірпені зараз обстежують експерти. Рівень пошкоджень ділять на три категорії: вибухова хвиля, влучання снарядів та повністю знищені.

"На сьогодні триває обстеження усіх будинків. Фахівці роблять висновки — чи придатний будинок для подальшої експлуатації, можливо його реконструювати, чи його треба тільки зносити. Далі вже міська комісія буде засідати, враховуючи ці звіти, й виносити по кожному будинку остаточне рішення", — пояснив Літвінов.

На відновлення будинків, що постраждали від вибухової хвилі або осколочних влучань, вже виділили з обласного бюджету 400 мільйонів гривень. На ці кошти замінять пошкоджені вікна, двері та проведуть ремонт покрівель.

Окрім того, в Ірпені на базі санаторію "Ластівка" планують збудувати багатоквартирні будинки, де подарують квартири людям, які втратили житло. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Сергей

11 червня 2022, 00:33

Мер и его прихлебатели, во главе с Карпюком, делают то, что хорошо умеют. Дерибан и застройка земли. На людей плевать! Город даже автомобиль для вывоза завалов и мусора не может людям выделить. Почему бросили людей, убирать свои завалы самим, почему нет спецификаций экспертов по повреждениям?

Александр

8 червня 2022, 13:41

Если Ирпень был щитом для Киева то власти Ирпеня и Киева должны сделать все для того, чтобы предоставить нормальное жилье для пострадавших жителей. А не заселять их в вагоны. Есть множество детских садов, санаториев, гостиниц, а Вы людей в вагоны и палатки заселяете. ПОЗОР вам всем.

Олег

7 червня 2022, 14:26

Все обман!В квартире выбиты окна и дверь, никто за два месяца ничего не сделал и не собирается ремонтировать, в мерии говорят нет денег.Если стеклить самому, компенсировать не будут, куда делись миллионы помощи жителям Бучи и Ирпеня?

Валентин

6 червня 2022, 22:57

Це все брехня. В Ірпінські міські раді кажуть про те що держава буде виділяти кошти після війни. І якщо є можливість то будуйте самі. Тоді підкажіть хто бреше? І деж ваші міліони?

Олег

6 червня 2022, 22:30

Жодної інформації про стан допомоги постраждалим в баготоповерхівках на сайті ІМР не спостерігаю. Також в районі СМУ не бачу масштабних відновлювальних робіт. Ми (мешканці) нічого не знаємо, як сліпі. По нас стріляли, ми голодали і мерзли, а дехто мав "в безпеці і теплі перше, друге і компот".

Елена гладун

6 червня 2022, 20:30

Дом постдрадал от мины..все осколки у попали мне в дом..муж 3 месяца на лечение весь в осколках..и мне отказали и не дали в ирпене справку..п..ц

Ольга

6 червня 2022, 12:58

Вырубили лес, застроили все домами, заложили асфальтом, лишили домов животных и птиц...теперь сами лишились жилья... Все закономерно и где-то даже справедливо.

Руслан

6 червня 2022, 09:41

Ніхто з влади Ірпеня не міняє вікна та двері людям,будинки яких постраждали.Самі власники житла за свій кошт ставлять вікна та двері.Від влади Ірпеня не має допомоги в цьому плані.Вони тільки розповідають що щось комусь допомагають.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися