У Києві забудовник зірвав на історичній садибі пломбу та прапори України й США (ФОТО)

У Києві забудовник зірвав пломбу на історичній Садибі Барбана

У Києві забудовник "вскрив" пломбу на Садибі Барбана, збив меморіальну табличку письменнику Джону Стейнбеку та зірвав прапори України та США. Про це повідомляє пам'яткоохоронець Дмитро Перов, передають "Коментарі".

Дмитро Перов нагадав, що на Садибу Барбана накладено арешт відповідно до рішення Шевченківського районного та Київського апеляційного суду у справі № 761/2693/22. До 19 серпня будівля була опечатана. 

Активіст розповів, що на місці історичної Садиби заплановано будівництво 12-поверхового житлового комплексу. У серпні 2021 року була вчинена спроба самовільного знесення історичного комплексу будівель. Тоді Рада національної безпеки і оборони України скликала екстрене засідання, на якому зобов’язала КМДА надати будівлі статус пам'ятки, а власника - зобов'язати її відновити.

На День Києва місцеві мешканці власним коштом встановили на Садибі меморіальну табличку, присвячену лауреату Нобелівської та Пулітцерівської премій Джону Стейнбеку, який двічі зупинявся в цьому будинку під час своїх візитів в Україну. 

Як раніше писали "Коментарі", у Києві на Подолі під загрозою знищення опинилися майстерні старого річкового порту. Ці будівлі є представниками промислової архітектури Подолу першої половини ХІХ століття - вони одноповерхові на першій лінії забудови. Як розповів пам'яткоохоронець Дмитро Перов, на паспорті об'єкту зазначено "реконструкція". Активіст нагадав, що так само під виглядом реконструкції 10 серпня знищили найстаріший дерев'яний будинок Подолу на Ярославській. Будинок не є пам’яткою, але знаходиться на території Історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ".

Нагадуємо, що київські митники вилучили з міжнародної посилки культову статуетку античного бога Серапіса. Металеву фігурку людини з ознаками старовини, що знаходилася у відправленні, яке намагався надіслати за кордон мешканець Хмельниччини, митники спрямували на експертизу до Національного музею історії України. Експерти визначили, що надана на дослідження фігурка є бронзовою статуеткою бога Серапіса, що належить до культових предметів і датується 2 ст. н.е. Знахідки античних культових фігурок, в тому числі і Серапіса, відомі на території України серед пам’яток черняхівської та вельбарської культур.

Читайте также