Аварія на ЧАЕС: в Києві вандали пошкодили могилу Анатолія Дятлова (ФОТО)

У столиці на Лісовому кладовищі невідомі вандали пошкодили могилу заступника головного інженера Чорнобильської атомної електростанції Анатолія Дятлова, якого звинувачували в катастрофу 1986 року. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив киянин Кирило Степанець.

За його словами, напередодні 35-ї річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС він вирішив відвідати могилу Анатолія Дятлова, який керував фатальним випробуванням в ніч на 26 квітня 1986 року. Він зазначив, що швидше за все, пам'ятник на могилі Дятлова був пошкоджений вандалами, так як його верхня частина разом з портретом Дятлова була прикручена поверх старої конструкції.

Довідка: в 1986 році 55-річний Анатолій Дятлов був заступником головного інженера ЧАЕС Миколи Фоміна. Він керував випробуванням турбогенератора в ніч на 26 квітня 1986 року, під час якого стався вибух четвертого енергоблоку і руйнування реактора.

Самого Дятлова, директора станції Віктора Брюханова і головного інженера ЧАЕС Миколу Фоміна звинуватили в катастрофі і засудили на 10 років позбавлення волі. В ніч аварії Дятлов отримав величезну дозу радіації, але незважаючи на це його все одно відправили в колонію. Через 4 роки він був звільнений після масових листів радянських вчених в його підтримку.

Після звільнення з колонії Дятлов проходив лікування в опіковому центрі Мюнхена. Він помер в 1995 році через 9 років після аварії на ЧАЕС від серцевого нападу. Дятлов заперечував свою провину в катастрофі і заявляв, що причиною аварії стала недосконала конструкція реактора РВПК-1000, яка і привела до вибуху, коли персонал станції чітко дотримувався інструкції і все робив правильно.

Раніше "Коментарі" повідомляли про перекритті Хрещатика на кілька днів.

Читайте також про збитки Києва під час карантину.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися