Ексдиректор столичної ритуальної служби "заробив" 32 млн грн на виплатах "мертвим душам"

Слідством встановлено 23 особи, на банківські рахунки яких незаконно нараховувались гроші

У Києві правоохоронці повідомили про підозру колишньому директору Спеціалізованого комбінату підприємств комунально-побутового обслуговування у справі щодо розкрадання коштів. Його обвинувачують у призначенні недійсних робочих місць для 23 осіб та виплачування їм заробітної плати.

Про це повідомляє Київська міська прокуратура. 

Поруч у скандальній справі з колишнім директором, також колишня співробітниця, яка допомагала знімати готівку з банківських карток "мертвих душ". Жінка також отримала підозру.

Згідно з матеріалами слідства, директор, призначений на посаду розпорядженням Київського міського голови, протягом 2020-2023 років організував злочинний механізм розкрадання коштів київського бюджету, до якого залучив колишню працівницю вказаного підприємства та інших невстановлених на даний час осіб. 

Посадовець наказував підлеглим змінювати інформацію в облікових таблицях робочого часу, додаючи недостовірні дані щодо присутності осіб, які були формально призначені на посади прибиральників.ьЗазначені особи фактично не виконували свої трудові обов'язки та ніколи не з'являлися на робочому місці.

Слідством встановлено 23 особи, на банківські рахунки яких незаконно нараховувались гроші, у тому числі під час перебування останніх за кордоном.Банківські картки фіктивних працівників перебували у розпорядженні директора та його спільників. Упродовж майже 4 років, в тому числі в умовах воєнного стану, учасники схеми знімали з карток кошти через банкомати та розпоряджалися ними на власний розсуд.

Чиновник визнав свою провину у скоєних злочинах і надає співробітництво, розголошуючи інформацію про інших осіб, які брали участь у цих правопорушеннях. Крім того, він компенсував майже 16 мільйонів гривень завданої шкоди.

У цей час, у світлі можливих юридичних наслідків, спільниця подарувала своїй доньці дві квартири в місті Києві та приватний будинок з прилеглою земельною ділянкою в Київській області. Одну з цих квартир, вартістю близько 4 мільйонів гривень, згідно з версією слідства, визнано незаконно придбаним у лютому 2023 року за кошти, отримані злочинним шляхом.

Ексдиректору КП, який сприяє слідству у розкритті злочинів, обрано особисте зобов’язання. Його спільниці суд першої інстанції обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням застави у сумі 800 тис. грн, яку підозрювана внесла. Суд апеляційної інстанції задовольнив скаргу прокурора та збільшив розмір застави до 3, 2 млн грн., у зв’язку з чим, підозрювану знову взято під варту в залі суду.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що колишньому депутату Київської міської ради повідомили про підозру через будівництво на земельній ділянці, яке належить до комунальної власності.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися