На Київщині розростається масштабне сміттєзвалище

Це найбільше в регіоні стихійне сміттєзвалище

У Яготинській громаді на Київщині розглядається ініціатива зведення сміттєпереробного комплексу для усунення найбільшого стихійного сміттєзвалища в регіоні. Наразі активно ведеться пошук фінансування для розробки проектно-кошторисної документації з метою реалізації будівництва.

Про це йдеться у повідомленні Київської обласної ради.

Нещодавно в Яготинській громаді відбулося виїзне засідання постійної комісії облради, яка відповідає за екологію, природокористування, мисливство та водні ресурси. Під час наради розглядались можливі шляхи вирішення проблеми місцевого сміттєзвалища, яке існує в місті з 1971 року. Протягом цього часу стихійний смітник у Яготині зріс до розміру 11 гектарів.

Громада хоче побудувати на своїй території сміттєпереробний комплекс. Уже виділили землю для полігону твердих побутових відходів. Є попередня домовленість про спільне використання такого комплексу із сусідніми громадами. Нині необхідна розробка проєктно–кошторисної документації для будівництва полігону побутових відходів.

План, представлений Яготинською громадою для поліпшення санітарно-епідеміологічної обстановки в місті, отримав підтримку від Екологічної комісії Київської обласної ради. Представники комісії будуть ініціювати внесення змін до "Програми охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів Київської області на 2023-2026 роки", з метою виділення 5 млн грн на розробку документації для проєкту сміттєпереробного заводу в Яготині.

Як зауважили в обласній раді, нині в області відсутня програма поводження з твердими побутовими відходами, вона лише напрацьовується. Як нагадала заступниця голови облради Тетяна Семенова, у кожній громаді є щонайменше 50 стихійних сміттєзвалищ, тому цю проблему потрібно вирішувати комплексно.

Додатково, Екологічна комісія Київської обласної ради висловить ініціативу перед Департаментом екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації щодо створення водно-болотних угідь міжнародного значення в долині річки Супій біля Яготина. Згідно з інформацією місцевих екологів, ця територія налічує понад 180 різновидів птахів.

Нагадаємо, київські рятувальники ліквідували масштабне загоряння трав’яного настилу. 10 березня до оперативно-диспетчерської служби Обухівського району надійшло повідомлення про пожежу в с. Велика Бугаївка, за межами населеного пункту.






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися