Небезпечний вантаж виявили та знищили в Києві (ФОТО)

Яку небезпеку несе виявлений регульований шкідливий організм

У Києві виявили небезпечний вантаж походженням з Королівства Нідерландів. Питання виникли до понад 12 тисяч штук рослин. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві.

До столичного управління фітосанітарної безпеки надійшло повідомлення про виявлення регульованого шкідливого організму – Xylella Fastidiosa Wells et al. – Бактеріозу винограду (хвороба Пірса) на саджанцях декоративних рослин листяних порід. Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки отримали повідомлення від суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності з проханням провести контроль за знищенням вантажу.

Рішення про знищення вантажу ухвалив імпортер та погодив з органами контролю.

picture

“Зауважимо, що наразі бактеріоз винограду відсутній в Україні. Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві наголошує, що своєчасне виявлення та недопущення проникнення й розповсюдження цього небезпечного патогену на території України є вкрай важливим для захисту насаджень та збереження потенціалу для виробництва садибного матеріалу плодових, декоративних та ягідних культур на експорт”, - йдеться у повідомленні служби.

Зазначається, що бактеріоз винограду - одне з найнебезпечніших бактеріальних захворювань винограду, воно передається у спадок і може занапастити рослину повністю. Ураження ще називають бактеріальним раком. Розпізнати його у початковій стадії складно через невеликий розмір ураження, це може бути невелика пухлина біля кореневої шийки розміром всього 0,5 сантиметра в діаметрі. Це невелике новоутворення спочатку пухке в середині, у міру зростання рослини пухлина теж росте, досягає значних розмірів і зрештою розривається і вивертається назовні.

Уражені бактеріальним раком рослини значно відстають у рості, ягоди на лозах не визрівають, залишаються дрібними та кислими, рослина починає чахнути та згодом гине.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що киян попередили про небезпечне захворювання.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися