Стало відомо, як уникають мобілізації родичі столичних посадовців

Діти у Німеччині залишилися без супроводу

У столиці викрили схему уникнення від мобілізації родичів посадовців. Для реалізації схеми використовують дітей-сиріт. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця

“У результаті моніторингових візитів виявили, що посадовці Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва відправили своїх близьких родичів супроводжувати дітей за кордон”, - повідомив Дмитро Лубінець.

За його словами, у березні 2022, коли велися активні бойові дії поблизу столиці, 68 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва у супроводі 20 осіб евакуювали до колишнього молодіжного табору міста Вупперталь у Німеччині.

“Мої представники під час моніторингових візитів цього року відвідували заклади за кордоном, де перебувають українські діти. Ми навідалися й до вищезазначеного табору. Працівників Офісу Омбудсмана туди не допустили. Причина – на території були відсутні супроводжуючі від України, а діти перебувають виключно під опікою німецької сторони. За інформацією німецьких супроводжуючих, з початку евакуації було 55 дітей, проте відповідно до наказу директора Центру до Німеччини евакуювали 68. Запитання – а де 13 дітей? Моніторингова група так і не змогла перевірити ці дані через ненадання інформації”, - повідомив омбудсман.

Це питання намагалися розв'язати у столиці, однак у Службі й Центрі немає копій документів щодо перебування дітей під опікою німецької сторони. 

Виявилося, що серед супроводжуючих осіб під час евакуації в офіційних наказах були люди, які не мають стосунку до цієї сфери, й лише за день до цього стали працівниками закладів, а деякі зовсім ніколи не були працевлаштовані. Серед них - родич керівника Центру. 

“Кожен з супроводжуючих чоловіків звільнилися з посад після того, як опинилися за межами держави і жоден з них наразі не працює у цих органах. Щобільше, вони не повернулися до України. Цей факт наштовхує на думку, що це все була “спланована акція“!”, - йдеться у повідомленні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, як у Києві ухиляються від мобілізації

Читайте также