Трагедія в Києві: чому в столиці працював потенційно небезпечний атракціон

Суди не визнали атракціон небезпечним

У неділю у столиці сталася трагедія - на атракціоні обірвався трос, через що, ймовірно, загинула людина. До вечора 21 липня пошукові роботи не дали результатів - тіло не знайшли. За фактом трагедії на атракціоні, роботу якого прокуратура в суді вимагала зупинити, розпочато розслідування. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Київської міської прокуратури. 

У прокуратурі зазначили, що ще у 2021 році намагалася зупинити роботу атракціону, на якому, ймовірно загинула людина. “Прокурори звернулись до Господарського суду Києва з позовом, в якому просили визнати незаконним та скасувати розпорядження Виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) від 11.01.2021 року, яким переможцем інвестиційного конкурсу визнали компанію без досвіду з реалізації подібних проєктів та досвіду експлуатації атракціонів подібного типу, враховуючи їх потенційну небезпеку для життя та здоровʼя”, - йдеться у повідомленні.

Однак рішенням Господарського суду м.Києва від 02.12.2021 у задоволенні позову відмовлено.

Суди та відповідачі в особі столичних посадовців не погодились з позицією прокуратури про те, що канатна дорога через Дніпро належить до атракціонів підвищеної небезпеки.

Доктор економічних наук, заступник Міністра освіти і науки України, Депутат Київської міської ради Андрій Вітренко прокоментував ситуацію, зазначивши, що ця трагедія знову привертає увагу до питань безпеки та відповідальності міської влади.

Замовником проєкту атракціону у 2020 році було КП “Плесо”, а замовником підготовчих робіт — Київське інвестиційне агентство.

Він переконаний, що ніхто не має права ігнорувати сигнали, які можуть врятувати життя наших громадян. Наразі слідство повинно встановити деталі цієї надзвичайної ситуації та з'ясувати, на якій підставі дана компанія експлуатувала атракціон, відкритий у 2021 році, всупереч рекомендаціям.

“Моя позиція залишається незмінною: безпека громадян має бути на першому місці. Необхідно провести всебічне розслідування цього інциденту та притягнути до відповідальності винних. Також необхідно переглянути всі дозволи та стандарти безпеки для подібних атракціонів у місті”, - наголосив депутат.

А за даними ЗМІ, власник цього “атракціону” входив до групи, яка “спонсорувала” новий міст-хвилю. 

Також мережею ширилося розпорядження Кличка від 11.01.2021, яким мер визначив переможця ТОВ “Активна країна” на облаштування канатного атракціону.

Прокоментував трагедію і директор компанії “Активна країна” Денис Курт. Він висловив співчуття та попросив дочекатися результатів розслідування і не робити спекуляції. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у столиці у суботу відбувся мітинг.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися