У Чорнобильській зоні збільшилась площа пожежі: як перевіряють рівень радіації

Контроль за радіаційним фоном посилили через масштабну пожежу

Площа загоряння в Луб’янському лісництві в зоні відчуження станом на ранок 5 вересня зросла до 550 гектарів. Причиною поширення вогню у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України називають погіршення погодних умов, повідомляє портал "Коментарі".

У міністерстві зазначили, що пожежу локалізовано, але боротьба з вогнем триває.

“До ліквідації пожежі залучені сили Державної служби України з надзвичайних ситуацій, додаткові підрозділи ДСНС Київської області, техніка та особовий склад Збройних Сил України, а також працівники підприємств Зони відчуження: ДСП “ЦППРВ”, ДСП “Північна Пуща”, ЧРЕБЗ, ДСП “ЧАЕС” та ДСП “Екоцентр”. Загалом залучено 204 особи та 50 одиниць техніки”, - повідомили у міністерстві.

Зазначається, що територія, на якій виникла пожежа, має радіаційну небезпеку, тож контроль за радіаційним фоном посилили. Моніторинг проводять безперервно засобами автоматизованої системи контролю радіаційного стану. Загалом перевірки здійснюють на 39 пунктах, а отримані дані до диспетчерського центру передають щогодини, а в умовах надзвичайної ситуації – кожну хвилину.

“На місце пожежі направлено оперативну групу радіаційної розвідки ДСП “Екоцентр” для радіаційно-екологічного моніторингу та дозиметричного контролю на межі лінії вогню”, - зазначили у міністерстві.

Також усіх залучених до ліквідації пожежі забезпечили засобами індивідуального захисту органів дихання.

Нагадаємо, що 4 вересня у ДСНС показали масштаби пожежі на Київщині. Рятувальники не зазначили, де саме вирує пожежа, однак вказали, що площа займання 421 га.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що про виникнення пожежі у зоні відчуження 3 вересня повідомив голова Київської ОДА Руслан Кравченко. Тоді площа пожежі становила 20 га.

Читайте также