У Києві очищають питну воду хлороформом та аміаком: чи це безпечно

Питання про те, наскільки безпечно пити воду з-під крана без будь-якої подальшої обробки, хвилює чи колись хвилювало кожного з нас. "Київводоканал" дав зрозумілу відповідь, яку ви можете прочитати нижче.

Отже, більше половини населення Києва, а саме – 65% користується хлорованою водою. Потрапляння питної води до Києва відбувається через поверхню Дніпра та Десни, сюди ж додається якась частка артезіанської води, яку добувають у сеноманському та юрському водоносних горизонтах. Річкова вода, не схильна до очищення, не допускається до постачання до будинків, тому що її показники не відповідають допустимим гігієнічним нормам, яким повинна відповідати питна вода для людини.

Очищення річкових вод відтворюється на Дніпровській та Деснянській водопровідних станціях. З усієї води 65% очищається на Деснянській станції, де цей процес відбувається за допомогою хлор-аміачного шляху знезараження. У процесі такого очищення у воду потрапляє хлораміни, хлор та аміак у певних пропорціях.

Далі відбувається реагентний метод очищення за допомогою коагулянтів та флокулянтів, під час чого відбувається відстоювання води та її доочищення за допомогою швидких фільтрів.

Багато відкритих джерел пишуть про те, що хлоровану воду вживати шкідливо і небезпечно, а при кип'ятінні в такій воді взагалі відбувається утворення хлороформу.

Фахівці "Київводоканалу" заявили, що під час використання аміаку хлор та хлороформ практично залишили питні води.

На даний момент одним із найсучасніших методів очищення питної води в Києві є той, який знайшов застосування на Дніпровській водопровідній станції: тут вода знезаражується шляхом впливу на неї такою сполукою, як діоксид хлору. Такий метод діє краще в 1,6 рази і є набагато безпечнішим.

Нагадаємо також, що раніше ми писали про заборону лову раків у Київському водосховищі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися