У Чорнобильській зоні розстрілу мігрантів не було – ДПСУ

Державна прикордонна служба України пояснює ситуацію щодо відео з камери тепловізора, поширюваному ЗМІ РФ

Згідно з публікаціями пропагандистських ресурсів, на 40-секундному відео зображено, які нібито прикордонники розстрілюють мігрантів на кордоні Чорнобильської зон та Білорусі.

ДПСУ повідомляє, що відео – фейк з першої до останньої секунди.

Якщо проаналізувати першоджерело, видно, що зйомка ведеться камерою з надписом PRILUKI, дата запису – 29 листопада 2021 р. На відео зафіксовано, як нібито біля 30-осіб спочатку повільно кудись рухаються, потім щось відбувається і люди починають бігти у зворотному напрямі, частина – падає. На останніх секундах відео в кадрі з"являються озброєні військові.

Українські прикордонники зазначають, що жодних інцидентів на кордоні з Білоруссю 29 листопада не було. Тому пропонують не піддаватись фейкам і не поширювати їх. 

Схожа ситуація виникла 18 листопада 2021 р., коли в мережі поширювалась інформація про нібито прорив мігрантів. Тоді також у мережі поширювалось відео, на якому люди зі східною зовнішністю – пакистанці чи афганці – затримувались прикордонниками біля села Денисовичі у Чорнобильській зоні відчуження. Ця інформація також була спростована ДПСУ.

З початку листопада на кордон Білорусі та Польщі прибули тисячі нелегальних мігрантів з Азії, які намагались прорватись до Європейського Союзу. Відповідно виникла загроза порушення україно-білоруського кордону. Його охорону посилили 8,5 тисячами військових, також виділили біля 200 млн грн. на облаштування захисної огорожі.

Однак справжнім був білоруський сталкер, який намагався пройти екстремальним маршрутом у Чорнобилі. Вночі 29 листопада 2021 р. його затримали прикордонники. 

Подробиці інциденту з білорусом видання "Коментарі" публікувало раніше.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Вася

2 грудня 2021, 09:30

примерно так в 1938 году гитлеровская Германия начала войну в Чехии. и потом началось....

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися