Захоплена Чорнобильська АЕС повністю знеструмлена: чим це загрожує

В "Енергоатомі" попередили про жахливі наслідки

Внаслідок ворожих дій російських окупантів повністю знеструмлена Чорнобильська атомна електростанція. Про це повідомили в "Енергоатомі", передають "Коментарі".

Російські окупанти пошкодили на ЧАЕС високовольтну лінія 750 кВ. Чорнобильська станція та всі ядерні об‘єкти зони відчуження залишилися без електропостачання. На сховищі відпрацьованого ядерного палива-1 зберігається близько 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок. Вони потребують постійного охолодження, що можливе лише за наявності електропостачання. Якщо ж його не буде, то насоси не виконуватимуть охолодження. Як наслідок — зросте температура в басейнах витримки, виникне паріння і вихід радіоактивних речовин у довкілля.

Вітром радіоактивну хмару може перенести в інші регіони України, Білорусі, Росії та Європи, пояснюють в "Енергоатомі". Крім того, не працюватиме вентиляція на об‘єкті. Весь персонал, який там перебуває, отримає небезпечну дозу випромінювання.

Також на ЧАЕС не працює система пожежогасіння, і це величезний ризик у разі пожежі, що може статися внаслідок потрапляння снаряду. Наразі тривають бойові дії, що робить неможливим проведення ремонтних робіт та відновлення енергоживлення. Також знеструмлено місто Славутич.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) втратило зв'язок із віддаленою передачею даних від систем контролю безпеки Чорнобильської АЕС. Окупанти не дають можливості провести зміну персоналу, який перебуває на об’єкті вже 13 діб, обмежений у доступі до води, їжі та лікам.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися