У Чорнобильській зоні горять тисячі гектарів лісу

Підвищується рівень радіоактивного забруднення повітря

Через бойові дії на окупованих російськими військами території в районі Чорнобильської АЕС горить понад 10 тисяч гектарів лісу, що загрожує радіацією Україні, Білорусі та країнам Європи. Про це заявила омбудсмен України Людмила Денісова, передають "Коментарі".

За її словами, в зоні відчуження зафіксували 31 лісову пожежу. Внаслідок горіння в атмосферу вивільняються радіонукліди, які вітер несе на значні відстані. Через окупацію російськими військами українські рятувальники не можуть розпочати гасіння пожеж у Чорнобилі.

"Через вітряну та суху погоду інтенсивність і площа пожеж збільшаться, що може спричинити надмасштабні пожежі, з якими важко впоратися навіть у мирний час. Полум’ям можуть бути охоплені сховища відпрацьованого ядерного палива та сховища ядерних відходів, які знаходяться на території Чорнобильської зони", — наголосила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини.

Денисова звернулася до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Омбудсмен наполягає якнайшвидше відправити в Україну експертів та обладнання для гасіння пожежі. Це допоможе запобігти непоправних наслідків не лише для України, але й для всього світу.

"Попередити катастрофічні наслідки можна лише шляхом негайної деокупації російськими військами території. Тому закликаю міжнародні правозахисні організації вжити всіх можливих заходів для посилення тиску на Російську Федерацію для припинення воєнної агресії проти України та деокупації зон підвищеної небезпеки", — підсумувала омбудсмен України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Кремль готує два варіанти терактів у Чорнобильській зоні, щоб залякати світ ядерними вибухами та звинуватити в цьому Україну. Один з варіантів терактів, які готують російські окупанти, це масштабне підпалювання радіоактивних лісів у Чорнобилі. Через пожежі здійметься радіоактивна хмара, яка піде в напрямку вітру. Також ворог може завдати удару по ядерному сховищу з важкої артилерії.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися