Пам’ятнику первісної дачної забудови Києва загрожує знищення, — прокуратура

Що відомо про об’єкт культурної спадщини

У Києві від власника об’єкту культурної спадщини "Дача з мезоніном" вимагають укласти охоронний договір з профільним департаментом мерії. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію столичної прокуратури.

За даними відомства, виявлений об’єкт культурної спадщини "Дача з мезоніном" розташований у Святошинському районі Києва по проспекту Перемоги, 130/1. Цей будинок, відомий також як "Садиба Сергієнка" або "Києво-Святошинське бюро технічної інвентаризації". Його звели у 1897-1919 роках.

"Садиба Сергієнка" є зразком первісної дачної забудови Києва початку ХХ сторіччя, зазначили у прокуратурі столиці. Вона побудована відомими архітекторами у стилях еклетики, історизму та модерну з елементами архітектури відродження, а також цегляного стилю.

Будинком "Дача з мезоніном" володіє комерційна структура. Власник будівлі протягом десяти років не укладає охоронний договір щодо об’єкту культурної спадщини, а незаконні будівельні роботи на ньому можуть призвести до зміни та втрати автентичності. Через це Київська міська прокуратура в судовому порядку вимагає укласти з Департаментом охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації охоронний договір. Розгляд справи буде в Адміністративному суді Києва.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що столичний фунікулер після завершення консервації вестибюля закрили на плановий щорічний ремонт.

Нагадаємо, що на Центральному залізничному вокзалі Києва відкрили виставку про життя та евакуацію дітей під час воєнного стану. Експозицію під назвою "Рятуючи майбутнє" радить відвідати голова правління АТ “Укрзалізниця” Олександр Камишін. Як виглядає фотовиставка можна подивитись відео.

Читайте також, що розповіли кияни про своє ставлення до перейменування вулиць, метро та пам’ятників у столиці.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися