Уряд розгляне вимогу скасувати реорганізацію Довженко-Центру

Петиція до влади зібрала необхідні для розгляду голоси

Кабінет міністрів України має скасувати наказ Державного агентства України з питань кіно про реорганізацію Національного центру Олександра Довженка (Довженко-центру). Відповідна петиція до уряду зібрала необхідні для розгляду голоси, передають "Коментарі".

Авторка петиції №41/004804-22еп Єлизавета Мамона детально описала усі аргументи щодо наказу про реорганізацію Довженка-Центру. На її думку, найбільший кіноархів України з понад 9 тисячами художніх творів знаходиться на межі фактичної ліквідації.

В петиції авторка акцентує увагу урядовців, що передача колекції національного кіноархіву з високою репутацією у світі до "фейкової установи" стане величезним ударом по міжнародному іміджу і по культурній спадщині України під час війни. 

"Цей удар має всі ознаки зазіхання на національну пам'ять і може вважатися підривом державності і зрадою національних інтересів", — наголосила Мамона.

Звернення до уряду з вимогою скасувати наказ Державного агентства України з питань кіно про реорганізацію Довженко-центру зареєстровано на сайті Кабінету міністрів 17 серпня. Петиція зібрала понад 25 тисяч голосів з 25 тисяч необхідних для розгляду. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що столична влада не може демонтувати пам'ятник Миколі Щорсу у Києві, відкритий у 1954 році на честь 300-річчя возз'єднання Росії та України, через позицію міністра культури Олександра Ткаченка. В рамках декомунізації в Києві визначили 35 об’єктів з офіційним статусом пам’ятників, що мали б бути демонтовані в столиці. З них — 30 вже демонтовано, з іншими є проблеми. Зокрема, є невизначені питання по трьом пам’ятникам, які зведені у столиці на братських могилах — це "Таращанець", Січневого і Жовтневого озброєних повстань. 

Нагадаємо, у Києві демонтують радянський герб з монументу "Батьківщина-мати" та вже створили проєкт заміни. Наступного року розпочнеться конкурс на тризуб, який встановлять замість серпа і молота. Декомунізувати Батьківщину-мати у петиції пропонували ще торік. Автор вважав, що монумент можна перетворити на скульптура Архистратига Михаїла.

Читайте також, чому у Мінкульті порадили не чіпати ані пам’ятник, ані музей Булгакова у Києві.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися