Прогулянки по Лівому берегу: цікаві місця на Дарниці

Унікальні і цікаві місця Києва можна знайти і на Лівому березі

Лівий берег Києва славиться своїми спальними районами, які викликають неоднозначне ставлення у киян. Для одних це новобудови і шанс жити в столиці відносно недорого, у інших ці мікрорайони викликають негативні почуття. Про визначні пам'ятки лівобережних районах передає "Наш Київ".

Кладовище автобусів

Недалеко від м. "Червоний хутір" знаходиться "неймовірний приклад радянського модернізму" - колишній парк автобусів № 7. Такий опис місця дали журналісти з CNN. Це станція, яка в 70-х обслуговувала близько 400 автобусів міського, регіонального та міжнародного значення. У депо працювали 1400 співробітників. Але після Чорнобильської катастрофи і розвалу СРСР, станція почала в'янути. З 2005 року "Київпастранс" став використовувати приміщення для зберігання списаних автобусів і тролейбусів. Так з'явилося альтернативна назва депо - Кладовище автобусів. Станція має форму купола з колоною по центру, під якою зберігається занедбаний громадський транспорт - сотні іржавих автобусів радянських часів. Вона не тільки вражає розмірами, а й архітектурою самого купола.

Адреса: вул. Бориспільська, 15.

pictureФото: "Наш Киев"

Недобудований Дарницький вокзал

На Дарниці є свій діючий залізничний вокзал. А поруч з ним є занедбане приміщення, яке повинно було бути центральним входом на станцію. Каркас із залізобетону на сім поверхів стоїть недобудованим вже понад 12 років. Будівля мала функціонувати як вихід на основний перон з підземним паркінгом і великим залом очікування. З нього повинні були пускати електрички до аеропорту "Бориспіль". Недобудова планувалася як найбільший залізничний вокзал в Європі. Судячи з руїн, його площа повинна була скласти більше 72 тис. кв. м. Вокзал кілька разів хотіли добудувати, але без успіху. Існує думка, що реконструювати там вже нічого. Тільки зносити і будувати заново.

Адреса: вул. Привокзальна, 3.

pictureФото: "Наш Киев"

Нетрі на Позняках

У 5 хвилинах ходьби від м. "Позняки" знаходяться київські нетрі. Між відносно сучасними багатоповерхівками досі розташовані кілька саморобних будівель, що нагадують бідні райони Індії. І в них живуть люди. Причиною такого контрасту є історія. У 80-х на Позняках розташовувалося село. Після початку масової забудови місцевим запропонували переїхати в новобудови, щоб знести старі будівлі. Але кілька сімей відмовилися залишати домівки і до сих пір воюють за землю з владою. Місцевість прозвали "Ямою", через те, що вона дійсно знаходиться в поглибленні між новобудовами. Люди, що живуть там, займаються сільським господарством, вирощують свиней, курей і кроликів. Місце є настільки незвичайним, що про нього зняли фільм. Він так і називається - "Яма".

Адреса: двір на просп. Григоренко 28А.

pictureФото: "Наш Киев"

Музей каналізації

У 2012 році в колишній будівлі насосної станції відкрили перший в Україні Музей каналізації. У ньому розповідають і показують історію створення систем для очищення води - від Месопотамії до наших днів. Екскурсії по музею проходять в справжніх касках. Серед експонатів представлені керамічні труби минулого століття, водоочисні станції часів СРСР, насоси та інші атрибути сфери. Схожий музей є в Парижі, він користується достатньою популярністю.

Вхід в музей вільний, але за попереднім записом. У зв'язку з карантином, в даний час музей не працює.

Адреса: Харківське шосе, 50а

picture

Фото: "Наш Киев"

Парк партизанської слави

Як Голосіївський ліс в Голосіївському районі, так і Дарниця має свій парк-гігант на всі випадки життя. Мова про Парку партизанської слави площею 111,97 га. Його створили на основі соснового лісу ще в 1970 році. Але з того часу парк кілька разів реконструювали, добудовували в ньому розваги та атракціони для дітей.

У парку можна орендувати велосипеди, катамарани, полазити на мотузковому парку або влаштувати пікнік. У літню пору по ньому люблять кататися на самокатах і роликах, взимку - на санях.

Нещодавно в парку встановили новий фонтан, які ввечері підсвічують LED-лампами на 16 мільйонів відтінків. Його занесли до Національного реєстру рекордів України як найбільший світловий пішохідний фонтан.

Адреса: вул. Славгородська, 54.

pictureФото: "Наш Киев"

Зрозуміло, це не всі визначні пам'ятки спальних районів Лівого берега. Київ постійно поповнюється як новими знаковими місцями, так і відкриває своїм жителям приховані і незвичайні локації.

Як повідомляв портал "Коментарі", в Дніпровському районі Києва створять парк відпочинку "Микільська Слобідка". Парк відпочинку матиме площу 10 гектарів, його розмістять уздовж Микільсько-Слобідської вулиці від Броварського проспекту до Садової.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися