У Софії Київській вшанують пам'ять шведської принцеси

23 лютого виповнюється 970 років від дня смерті княгині київської Інгігерди-Ірини - шведської принцеси, яка стала дружиною великого князя київського Ярослава Мудрого

У Національному заповіднику "Софія Київська" пройдуть заходи, присвячені її пам'яті, інформує прес-служба Міністерства культури і інформаційної політики.

"У Софійському соборі у саркофага Ярослава Мудрого пройде панахида. У Будинку митрополита відбудеться лекція кандидата історичних наук Олени Ясинецької "Правда і міфи про Інгігерді Шведської - великої княгині Русі-України", яка проллє світло на маловідомі сторінки біографії Інгігерди і розвіє міфи про її подібність зі св. Ганною Новгородською. Також в Будинку митрополита відбудеться виставка-презентація портретів князя Ярослава Мудрого і княгині Інгігерди-Ірини, автор яких відомий сучасний художник Артур Орленов", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, в заходах візьме участь Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Православної Церкви України Єпіфаній і Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні пан Тобіас Тіберг.

Як повідомляв портал "Коментарі", під час недавніх розкопок на території Софії Київської археологи виявили стародавнє поховання і жіночу шпильку для волосся у формі вівчарської палиці. Про це повідомляє киянин Ігор Полуектов. За його словами, знахідки датуються 5-4 століттям до нашої ери. Це означає, що задовго до закладення фундаменту Софії, на цій території розташовувалося стародавнє поселення. На дослідження фахівців підштовхнуло освіту провалу в землі в одному з підземних споруд. Поховання виявили на глибині двох метрів. Від нього залишилися тільки нижні кінцівки, а верхня частина потрапила в провал. Очікується, що її виявлять при подальшому дослідженні.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися