У день народження Лесі Українки громадські активісти вирішили дерадянізувати її пам'ятник

Петиція щодо "Реконструкції меморіалу Лесі Українки та родини Косачів" з’явилася на сайті Кабміну 

- З 1939 року пам'ятник на могилі Лесі Українки прикрашено російськомовною цитатою з газети "Правда". І ні мінкульту, ні Спілці письменників це ніяк не ріже око, - зазначив у своєму дописі в FB історик та журналіст Вахтанг Кіпіані.

- Людину, що взяла за псевдонім свою українську національність, приписують до пролєтарського руху та оспівують чужою для неї мовою, - зазначає автор петиції Євген Байтеряков. - Леся Українка- ключова постать української культури, один із провідних символів ідентичності українського модернізму. 

Автор петиції просить розглянути доцільність дерадянізації пам'ятника Лесі Українки на Байковому цвинтар у Києві та створення комплексного меморіалу на пам'ять родини Косачів. Пам'ятник, розташований нині над похованням Українки, було сконструйовано та встановлено у 1939 році згідно з актуальними тезами тодішньої радянської пропаганди — з цитатою із більшовицької газети "Правда" російською мовою: "Леся Украинка, стоя близко к освободительному движению вообще и пролетарскому в частности, отдавала ему все силы, сеяла разумное, доброе, вечное.

aDQJEFcWcUkF2wH0oVHgdHsCp.jpg

Крім того зазначається у петиції, батьки Лариси Косач (справжнє ім’я Лесі Українки – ред.), Петро Косач та відома українська письменниця Олена Пчілка, не мають пам'ятників взагалі, лише могильні плити.

Ця петиція за №41/003842-21еп за два дні набрала вже майже дві тисячі голосів.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися