Етнографи просять киян закликати весну. Завтра свято Сорока Святих

Печемо "жайворонків" та закликаємо весну!,- йдеться на сайті Музею Івана Гончара

22 березня у день сорока святих мучеників господині пекли сорок булочок у формі пташок і роздавали їх дітям, щоб пришвидшити прихід весни і залучити жайворонків, які на своїх крилах приносять тепло.

В окремих селах Чернігівщини печиво у формі пташки називали "соловейчиками"; на Київщині — "жайворонками" або "голубами"; на Житомирщині  — "качечками"; на Рівненщині — "зозульками", а на Волині "гусками". В народних уявленнях голуб, соловей, жайворонок є чистим святим Божим птахом.

Наші предки вірили, що 22 березня, на свято Сорока Святих, повертались із вирію шпаки та жайворонки – вісники весни. Щоб прискорити приліт пташок і наближення тепла, в цей день пекли "жайворонків" з тіста

А поки музей не проводить майстер-класи через карантин, спробуйте дещо самі.

Для кулінарних проб музейники пропонують кілька простих традиційних рецептів. Вони впевнені, що всі інгредієнти  кожен має вдома.

 

Весна прийде за тиждень

Синоптики не обіцяють швидкого приходу весни  в місто.

У Києві 22 березня періодично йтиме мокрий сніг. Удень стовпчики термометрів піднімуться до +3…+5 градусів, повідомляє сайт Укргідрометцентру.

По країні завтра погода буде прохолодною та вологою. Синоптики прогнозують мокрий сніг з дощем у західних і північних областях. На решті території – без істотних опадів.

Протягом тижня в Україні утримуватиметься прохолода. Синоптик Наталка Діденко повідомила, що суттєвого потепління варто очікувати з 28 березня.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" писали, як зустріти день весняного рівнодення.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися