Не всім сподобався новий Гоголь на Андріївському узвозі.Киян просять підписати петицію

Кілька днів тому на Андріівському узвозі з’явився пам’ятник Миколі Гоголю. Як зазначає голова "Ради з урбаністики Києва" Віталій Селик – "без оголошення війни", без анонсів, обговорень і конкурсів. Просто комусь захотілося ще один пам’ятник письменнику".

Два роки тому внизу Андріївського узвозу був відкритий пам’ятник співаку Олександру Вертинському. Він викликала збурення в мистецьких та краєзнавчих колах, говорили, що скульптура більше схожа на цвинтарний пам‘ятник і не пасує для публічного міського простору, тим паче для такого цінного, як Андріївський узвіз.

"І якщо пам’ятник Вертинському ще якось в’яжеться до Андріївського узвозу, то перебування Гоголя біля сходів на гору Клинець, що передує Замковій, виглядає дивно і нелогічно. В кінці-кінців є ж вулиця Гоголівська", - вважає урбаніст.  

Це насправді, дуже погана тенденція появи у важливих місцях Києва некоректних пам'ятників без обговорень

29 березня на сайті Київради з'явилася петиція №10498 авторства Ольги Рутковської, яка є членкинею Головної ради у Українське товариство охорони пам’яток історії та культури. Авторка вважає, що "Андріївський узвіз потребує невідкладного аудиту стану, конкурсу на концепцію розвитку та організації життєдіяльності вулиці, стратегії розвитку середовища, опрацьованої за результатами конкурсу".

Андріївський узвіз легендарне місце відпочинку киян та гостей столиці, а не будівельний майданчик і торговище низькопробним ширпотребом з Китаю

Андріївський узвіз - пам’ятка містобудування національного значення, частина Державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ" та буферної зони об’єкту всесвітньої спадщини, постійно потерпає від незаконних спроб реконструкцій, забудови та перетворень несумісних з вимогами до використання земель історико-культурного призначення, території пам’ятки і заповідника, - йдеться у петиції.

Андріївський узвіз – найулюбленіше, легендарне місце відпочинку киян та гостей столиці. Але він досі є будівельним майданчиком, з невведеними в експлуатацію мережами та пам’ятками, що роками перебувають в аварійному стані, і колишньою виставкою-ярмарком майстрів що перетворилась на торговище низькопробним ширпотребом з Китаю.

Андріївський узвіз – унікальна частина міста з неповторним ландшафтом, що десятиліттями надихала митців на створення унікальних творів мистецтва, став причиною розбрату у змаганнях з розміщення арт-об’єктів, атракціонів, які могли б стати знаковими подіями у культурному житті Києва, але з’являються без будь-яких обгрунтувань та публічних обговорень.

Тому, вважає авторка петиції,  необхідно терміново організувати та провести перевірку стану інженерних мереж та комунікацій, обстежити стан пам'яток та прилеглих гір. Наступним кроком має стати конкурс на концепцію розвитку та організації життєдіяльності Андріївського узвозу.

За 2 дні петиція набрала 30 голосів



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися