У Києві створять публічний реєстр необлікованих цінностей ВДНГ

Зруйновану мозаїку, присвячену вогнеборцям, відновлять, а висновки вже зроблені

У Голосіївському районі Києва на території Національного комплексу "Експоцентр Україна" (ВДНГ) відновлять знищене мозаїчне панно, присвячене рятувальникам. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію закладу.

Днями києвознавець Дмитро Соловйов розповів, що у колишньому павільйоні протипожежної безпеки (нині Пожежна частина 26) знищили мозаїчне панно, присвячене рятувальникам. Він наголосив, що це черговий злочин проти української культури. Мозаїка в інтер'єрі колишнього павільйону протипожежної безпеки на ВДНГ була присвячена героїзму пожежників, які щодня ризикують своїм життям, рятуючи життя інших. Панно розбили молотками.

У ВДНГ відреагували на цю подію та заявили, що цінують культурну спадщину. Наразі на території Експоцентру є 19 будівель та споруд, що офіційно мають статус історико-культурних пам’яток України, та охороняються законом.

"Утім є об’єкти, що не на балансі Експоцентру, а тому знаходяться поза межами нашої відповідальності. Попри це, ми намагаємось знайти розв'язання проблеми зі зруйнованим панно, а також думаємо про те, яким чином запобігти подібним ситуаціям у майбутньому", — зазначили у ВДНГ.

За результатами спілкування з архітекторами, істориками, пам'яткознавцями, мистецтвознавцями й митцями, а також наради з керівництвом Головного управління ДСНС України у Києві ухвалили рішення відновити мозаїчне панно в його первісному вигляді.

"Для цього частково буде використано елементи оригінального панно, що збереглися. Зі свого боку ми готові допомогти знайти фахівців, що спеціалізуються на відновленні подібних робіт", — повідомили у ВДНГ.

Для запобігання подібних ситуацій в майбутньому у закладі вирішили створити "Публічний реєстр необлікованих цінностей ВДНГ". В цьому реєстрі мистецтвознавці, архітектори та фахові експерти зможуть зафіксувати необліковані об’єкти культурної спадщини Експоцентру, які вони вважають цінними. Згодом цю інформацію планують використати при офіційному зверненні до органів державної влади із відповідною заявою про реєстрацію пам’яток у державному реєстрі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися