Кияни пропонують перейменувати Олександрівську лікарню

До столичної влади звернулися з петицією

У столиці пропонують перейменувати КНП "Олександрівська клінічна лікарня м. Києва", що названа на честь російського імператора. Про це йдеться у відповідній петиції, зареєстрованій на офіційному сайті Київської міської ради, передають "Коментарі".

Автор петиції №12493 Данило Василинюк пропонує перейменувати Олександрівську лікарню у Києві на честь Агапіта Печерського, який увійшов в історію, як чернець, що молитвою зцілював тілесні і душевні хвороби. Він вважається засновником лікарської справи у Києво-Печерському монастирі.

"Секрет лікарського подвигу Агапіта – молитва і зілля, яке він сам заварював і використовував як їжу для себе. Коли хтось з монастирської братії хворів, преподобний Агапіт приходив до нього і самовіддано доглядав за хворим, годував – і так по молитві преподобного хворий видужував. Після декількох таких чудесних зцілень чутка про монаха-цілителя розійшлася по всьому Києву. До монастирського лікаря, що володів даром зцілення, почали зверталися за допомогою і багато мирян", — пояснює свою пропозицію Василинюк.

За його словами, історичним є факт, що святий Агапіт зцілив Чернігівського князя Володимира Мономаха, майбутнього великого князя Київського. Мощі святого Агапіта зберігаються у Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври.

Для розгляду у Київраді петиція має зібрати шість тисяч голосів на підтримку. Збір підписів триває.

Це не перша спроба перейменувати Олександрівську лікарню. У травні 2023 року депутатка Київської міської ради Олеся Пинзеник звернулась до Київського міського голови Віталія Кличка з проханням підтримати пропозицію щодо перейменування Олександрівської клінічної лікарні на Свято-Михайлівську. Міська клінічна лікарня у Києві отримала назву Олександрівська у 1874 році на честь царевича Олександра, як шана майбутньому російському імператору. Герб Олександра III і досі є символом Олександрівської лікарні та активно використовується у публічному просторі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Комітет всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) додав об’єкти "Софійський собор" і пов’язані з ним монастирські споруди та Києво-Печерську лавру до Переліку всесвітньої спадщини під загрозою знищення. Таке рішення в ЮНЕСКО ухвалили через загрози знищення Софійського собору та Києво-Печерську лавру, що створюють постійні повітряні атаки російських окупантів на українську столицю.

Нагадаємо, у Києві дозволили забудовникам знести чотири історичні будівлі. Рішення віддати під забудову кілька об'єктів, один з яких знаходиться в буферній зоні Софії Київської, ухвалили на засіданні Постійної комісії Київської міської ради з питань архітектури, містопланування та земельних відносин. Подробиці — за посиланням.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


ufo

22 вересня 2023, 20:12

Задолбали уже со своими переименованиями. Кому-то явно нечего делать. Давайте или уже оставим все старые названия как есть,а новым объектам будем придумывать имена . Или же пусть все будет по номерам. Например, 113-я улица или больница №58. Так и путаницы меньше будет и чтобы впредь отбить тягу к переименованиям.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися