Києво-Печерську лавру та Софійський собор внесли до переліку Всесвітньої спадщини під загрозою

Що відомо про рішення ЮНЕСКО

Комітет всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) додав об’єкти "Софійський собор" і пов’язані з ним монастирські споруди та Києво-Печерську лавру до Переліку всесвітньої спадщини під загрозою знищення. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію ЮНЕСКО.

В Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури ухвалили таке рішення через загрози знищення Софійського собору та Києво-Печерську лавру, що створюють постійні повітряні атаки російських окупантів на українську столицю. У Комітеті всесвітньої спадщини ЮНЕСКО констатували, що ці два об’єкти надзвичайної універсальної цінності залишаються під постійною загрозою з початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

"Їхнє включення до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою, нагадує 195 державам-учасницям Конвенції про їхній обов’язок здійснювати моніторинг і сприяти захисту цих об’єктів. Це також відкриває двері для додаткової фінансової та технічної допомоги для реалізації нових надзвичайних заходів – відповідно до заходів, які вже вжила Україна разом з ЮНЕСКО", — йдеться в повідомленні.

Софійський собор у Києві символізує "новий Константинополь", столицю християнського князівства, створеного в XI столітті в регіоні, наверненому після хрещення святим Володимиром у 988 році. Духовний та інтелектуальний вплив Києво-Печерської Лаври сприяв поширення православної віри та думки на європейському континенті в ХVII-XIX століттях. З 1990 року об’єкт входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, у Києві дозволили забудовникам знести чотири історичні будівлі. Рішення віддати під забудову кілька об'єктів, один з яких знаходиться в буферній зоні Софії Київської, ухвалили на засіданні Постійної комісії Київської міської ради з питань архітектури, містопланування та земельних відносин. Подробиці — за посиланням.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві захисники дикої природи знайшли у найчистішому столичному озері рідкісну червонокнижну рослину. У Київському еколого-культурному центрі розповіли про унікальність цієї знахідки, та чому озеро у Голосіївському районі столиці необхідно захистити від забудови.

Читайте також, що у Києві дозволили знести історичні будівлі під забудову.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися