Археологи зробили важливе відкриття у Києві (ФОТО)

Що відомо про загадкові знахідки

У Києві виявили загадкові археологічні знахідки в підвалі Трапезної церкви Національного заповідника "Софія Київська". Про це розповіли у заповіднику, передають "Коментарі".

Основний етап археологічних розкопок у підвалі Трапезної церкви Софійського монастиря Києва завершили нещодавно. Протягом року команда археологів заповідника повністю розкопала підлогу основної частини підвалу, що "піднялася" протягом трьох століть на 0,65–0,7 метра від первинної долівки в результаті пізніших нашарувань. Археологічні дослідження тривають, проте вже є деякі відкриття.

"Зафіксовано окремі нашарування XVIII, XIX та ХХ століть, а також різноманітні об’єкти, як то господарські ями XVIII–XIX ст., стовпові ями другої половини ХІХ ст. (в них були вкопані дерев’яні стовпи, які, вочевидь, слугували опорою для тогочасної дерев’яної підлоги) тощо. У кожному з цих нашарувань, а також у ямах зібрано величезну кількість артефактів, зокрема керамічний посуд, вироби з кольорових металів, предмети побуту тощо. Найцікавішими знахідками є монети, що дають змогу археологам більш точно датувати культурні нашарування та виявлені об’єкти", — розповіли у Національному заповіднику "Софія Київська".

Загалом археологи знайшли близько чотирьох десятків монет XVII–XIX століть.

"Серед одиночних знахідок нашу увагу привернули монети, кожна з яких була загорнута в окрему полотняну тканину, тобто не перебувала в гаманці з іншими монетами, а загорнута окремо. Усього маємо п’ять таких знахідок з різних місць у підвалі Трапезної", — зазначили експерти.

Особливо цікавим археологи вважають те, що дві монетки були закопані в невеликих ямках (діаметром 20–25 см та глибиною 30–35 см), розміщених на відстані близько 40 см одна від одної та близько метру від стіни, неподалік виходу із підвалу в бік південного фасаду (цей вихід було облаштовано під час перебудови Трапезної у 1869–1872 років, на місці підземного ходу XVIII ст.) Ці ямки були викопані у глиняній підсипці підлоги.

"Після очищення монет від тканини їх вдалося частково атрибутувати, одна з них – це мідна копійка 1825–1855 рр., інша теж мідна – 2 копійки 1801–1825 рр. Ще одну монету в тканині – мідну копійку 1868 р. – знайдено навпроти, біля центральної частини протилежної стіни, неподалік порталу, що слугував входом у підземний хід XVIII ст. (у 1870–1872 рр. цей хід було закладено)", — розповіли про знахідки археологи.

Місце схову цих загорнутих у тканину монеток їхній власник обрав невипадково, а "прив’язав" його до порталів давніх підземних ходів, припускають експерти. Ще дві монетки знайдено в пошкодженому та переміщеному в пізніші часи нашаруванні – це знову ж таки мідні копійки 1825–1855 років, вірогідно, що й вони раніше були закопані в ямках.

"Відома традиція закладати монети під час зведення будинку заради залучення достатку і благополуччя в дім. Зазвичай такі монети знаходять в кутах будинку, біля порогу дверей, між фундаментом та нижнім рядом цегляного мурування або першим вінцем дерев’яних колод, в самому муруванні фундаменту тощо. Контекст наших знахідок дещо інакший. Та й ідеться не про житловий будинок, а про церковний підвал", — продовжили експерти.

Археологи припускають, що під час або після перебудови Трапезної у 1869–1872 роках облаштовували нову підлогу в підвалі, та хтось із будівельників заклав ці монети як дар, що мав би забезпечити успішне закладання підлоги, її міцність та тривале функціонування.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися