Територію поблизу музею в Пирогові хотіли забудувати: подробиці

Охоронні зони навколо музею значно зменшили

Зону охорони Національного музею народної архітектури та побуту України в Пирогові планували суттєво скоротити. Відповідний наказ затвердило Міністерство культури і туризму України. В Офісі Генерального прокурора зазначили, що домоглися у Київському окружному адміністративному суді скасування відповідного наказу, повідомляє портал "Коментарі".

Також, за даними Офісу Генпрокурора, суд зобов’язав Мінкульт прийняти новий наказ про встановлення належних охоронних зон.

“З метою збереження пам’яток та цілісної музейної експозиції навколо музеїв просто неба встановлюються зони охорони, які передбачають режим використання прилеглих земель із забороною певної діяльності”, - повідомили в Офісі.

Також в Офісі Генпрокурора зазначили, що охоронна зона в межах майже двох кілометрів навколо музею та заборона забудови були встановлені Мінкультом у 2005 році. Потім цю зону зменшили всього до 25 метрів. 

“Прокурори встановили, що таке зменшення здійснено без наукового обґрунтування та проведення натурних обстежень території Музею, а нові охоронні зони не забезпечують оптимального візуального сприйняття музейної експозиції та її захисту від шкідливих впливів”, - йдеться у повідомленні Офісу.

У Генпрокуратурі переконані, що відсутність охоронних зон належної площі та будівництво нерухомості близько до території музею може призвести до безповоротної втрати неповторного ландшафту через активізацію виникнення зсувів, забруднення підземних та поверхневих вод, а також деформації розміщених на території Музею унікальних дерев’яних зразків народної архітектури, зведених у XVI–XX століттях.

“Особливістю музею просто неба є розміщення експонатів на відкритому просторі, що потребує достатньої “вільної території” для належного сприйняття архітектурного ансамблю”, - уточнили в Офісі Генпрокурора. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що гідротехнічні споруди у Київській області передали у приватну власність.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися