Стали відомі подробиці реставрації Костелу Святого Миколая

Відновлювати храм будуть у три етапи

На реставрацію Костелу Святого Миколая знадобляться десятки мільйонів гривень, проте масштаби збитків після пожежі у храмі досі встановлюють. Про це після перемовин з бізнесменами та благодійними організаціями розповів міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, передають "Коментарі".

Після пожежі у Костелі Святого Миколая працівники Міністрства культури та інформаційної політики розробили план реставрації храму, зазначив Ткаченко. За його словами, щоб замовити експертизу, яка встановить масштаб збитків, потрібно дочекатися висновків Державної служби з надзвичайних ситуацій. Коли стан костелу оцінять експерти, у храмі потрібно провести протиаварійні роботи та ремонт.

Фахівці назвали попередню суму, яка знадобиться на реставрацію Костелу Святого Миколая — це не менш ніж 75 мільйонів гривень. Частину цих грошей надасть український бізнес та благодійні організації, а частину виділять з державного бюджету.

Гроші бізнесу підуть на ліквідацію наслідків пожежі всередині Костелу Святого Миколая, повідомив міністр культури. Це буде перший етап з відновлювання храму. Окремим етапом є новий орган. Реставрувати його неможливо, тож наразі йому шукають максимально релевантну заміну. На третьому етапі проводитимуть реставраційні роботи фасаду. "Кошти на це вже є, але роботи не розпочаті через затримку тендерних процедур, будуть відновлені після з’ясування ступеня пошкодження будівлі", — повідомив Ткаченко.

Розпочати протиаварійні роботи у Костелі Святого Миколая планують не раніше середини жовтня. На реставрацію храму український бізнес зібрав вже майже 26 мільйонів гривень.

Нагадаємо, пожежа у Костелі Святого Миколая сталася під час репетиції. За фактом пожежі відкрили кримінальне провадження. Попередньою причиною пожежі вважають коротке замикання в органі. Для встановлення усіх обставин надзвичайної події призначили низку експертиз. Кінцевий висновок експерти мають дати протягом тижня. У Костелі Святого Миколая вогонь пошкодив внутрішнє оздоблення будівлі та зруйнував унікальний орган. На реставрацію храму українські бізнесмени лише за добу зібрали понад 23 мільйонів гривень



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися