Під Києвом археологи «відкопали» унікальну знахідку (ФОТО)

У місті Вишгород Київської області археологи виявили стародавній цвинтар часів Київської Русі, а також уламки цеглин, з яких були споруджені стіни давньоруського храму. Про це повідомив Вишгородський історико-культурний заповідник.

Відомо, що в експедиції взяли участь студенти історичного факультету КНУ ім. Шевченка, а потім до них приєдналися фахівці з Інституту археології НАН України. Разом вони обстежили частину території, яка раніше не ставала предметом планових археологічних досліджень.

Результати дозволили простежити еволюцію центральної частини Вишгорода 11-19 століть. Експертам вдалося на глибині 0,75 - 1,25 м виявити потужний пласт будівельного сміття XI-XII ст., що утворився в результаті розчищення ділянки в середині XIX ст., перед будівництвом нової церкви. Була отримана численна колекція будівельних матеріалів, серед яких переважають уламки цегли-плінфи, з якої споруджувалися стіни давньоруського храму. Також траплялися фрагменти так званого Овруцького пірофіліту - видобутого на півночі сучасної Житомирщини, з якого виконувалися деталі інтер'єру: карнизи, капітелі й тому подібне. Розкопано частину церковного кладовища XVII-XIX ст.

Всього на глибині 1,3-1,5 м розчищено дев'ять поховань, два з яких містили бронзові натільні хрестики.

Також було розчищено частину потужної огорожі, яка могла в XII - XIII ст. відокремлювати церковну садибу від навколишньої забудови. Серед індивідуальних знахідок - пряслице (деталь веретена) з овруцького пірофіліту і фрагмент залізного ключа.

Раніше видання "Коментарі. Київ "повідомляло, що архітектори у столиці працюють над відновленням Стіни пам'яті  "Берегиня" на Байковому кладовищі, але для повного завершення робіт потрібно ще 700 тисяч гривень.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися