У столиці відкрився показ найкращих проектів конкурсу МУХи

У Києві відкрився восьмий конкурс МУХи: що чекає відвідувачів на показі найкращих проектів за цей рік

МУХи – абревіатура щорічного українського конкурсу "Молоді Українські Художники". Цей конкурс створено для того, щоб молоді художники та художниці з різних регіонів України та світу могли виявити свій талант та показати себе.

Цього року конкурс МУХи проходитиме у Центрі сучасного мистецтва М17: тут представлені роботи 10 переможців та переможниць. Сам захід організував Арт Центр Щербенко.

Загалом заявок на конкурс було 300, а переможці серед них були обрані міжнародною експертною комісією. При виборі акцент був зроблений на концептуально значні і репрезентативні роботи для покоління. Основними тематиками обраних робіт була культурна пам'ять та її вираження, а також міфи, нові медіа та переосмислення політичних конфліктів та, звичайно, особистих історій.

Директрисою Центру сучасного мистецтва М17, Наталією Шпітковською, було відзначено, що цим проектом митці та художниці роблять дуже великий внесок у процес розвитку сучасного мистецтва України вже безпосередньо на рівні держави. Також було наголошено, що М17 отримали цінний обмін досвідом у процесі підготовки конкурсу.

У проекті МУХи 2021 року можна побачити роботи Юлії Захарової (Київ), Олександри Кадзевич (Одеса), Олени Ковач (Луцьк-Краків), Ольги Кузюри (Мостиська-Львів), Зої Лактіонової (Маріуполь-Київ), Ганни Мананкіної (Харків), Павли Нікітіної (Київ-Брно), Олександра Сероуса (Харків-Київ), Марії Стоянової (Київ) та Насті Діденки (Київ).

Переможниці конкурсу 2021 року було оголошено 25 листопада.

Гран-прі присудили Павлу Нікітіну з її роботою "Найменше зменшено", в якій авторка повертається у своє дитинство, щоб проаналізувати з точки зору психології окрему ситуацію. Якось, коли Павла була зовсім маленькою, їй подарували старовинні металеві іграшки, але її засмутила невідповідність розмірів предметів, тож грати з подарунком вона відмовилася. На той момент вона зазнала візуального дисонансу, над яким вона проводить аналіз. Метою її дослідження стало почуття напруження, яке відчуває людина, бачачи диспропорцію між очікуванням та реальністю.

Спеціальну премію здобула Ольга Кузюра, яка представила роботу "Моя гра". Свою ідею Ольга реалізувала в масштабній інсталяції з будяка. Так вона хотіла показати, що початковою точкою відліку саду є негативна матерія, потенційна форма, яка невідомо не перетворилася на вигляд кінцевого обсягу, не стала прекрасною. Основним досвідом людини, на думку художниці, є контрформа, яка є структурно-енергетичною полюсною матерією.

А ось другу спеціальну премію здобула Марія Стоянова зі своєю роботою "Друга хвиля". У цьому короткометражному фільмі, створеному в 2020 році, показана історія про авторку та її дідуся, в якій відображена їхня неможливість бути поруч один з одним. Як рівноцінний матеріал до сучасних зйомок авторка використала добірку архівних кадрів з освітнього фільму Британської енциклопедії "Wawes on Water" 1989 року.

Нагадаємо: раніше ми писали про те, що у Києві відбулася виставка декоративного мистецтва.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися