На Подолі роками руйнується пам'ятка архітектури (ФОТО)

Історична будівля перебуває у жахливому стані

У центрі Києва стоїть фактично зруйнований будинок Вертипороха, який роками намагаються повернути у державну власність. Про ситуацію з архітектурною пам’яткою місцевого значення розповів депутат Київської міської ради Владислав Трубіцин, передають "Коментарі".

Будинок Вертипороха, розташований на вулиці Межигірській у Києві, є пам'ятником архітектури у стилі неоренесансу. Будівлю приватизували у 2007 році без проведення конкурсних торгів, а потім перепродали. Новий власник досі не проводив жодних реставраційних робіт. Будинок кілько раз горів, а зараз знаходиться у майже зруйнованому стані. Намагання повернути пам’ятник архітектури у державну власність результатів поки що не принесли.

У Департаменті охорони культурної спадщини КМДА повідомили, що столична влада 12 років намагається вирішити питання з власником аварійного будинку. Проте на приписи він не реагував, вимоги щодо проведення заходів із запобігання руйнації пам’ятки не виконував. Суди з цього питання тривають роками.

За словами депутата Київської міської ради Владислава Трубіцина, на сьогодні в проваджені Окружного адміністративного суду Києва знаходиться справа за  позовом Департаменту охорони культурної спадщини КМДА до власника будівлі про стягнення фінансових санкцій за порушення законів України у сфері охорони культурної спадщини.

Окрім того, Київська міська прокуратура підготовила позов до Окружного адміністративного суду Києва про зобов’язання власника будинку Вертипороху укласти охоронний договір на пам’ятку та виконати вимоги приписів влади.

Примусово викупити або здійснити відчуження пам’ятки архітектури поки що неможливо через колізію в українському законодавстві. Департамент охорони культурної спадщини КМДА намагався вирішити цю проблему відповідною законодавчою ініціативою, але її не підтримали.

"Отже, зараз м’яч на полі законодавців. І від них залежить, чи вдасться нам зберегти цей острівець історії і покарати недобросовісного власника (і не одного), чи ми будемо й далі безпомічно спостерігати за тим, як руйнується наш Київ", — підсумував Трубіцин.

Депутат Київської міської ради Владислав Трубіцин також оприлюднив світлини, як зараз виглядає майже зруйнований будинок Вертипороха.

Нагадаємо, у Києві через суд вимагають укласти охоронний договір для збереження пам’ятки архітектури та історії – будинку Жовтневого палацу культури та інших об’єктів у столиці. Подробиці — в нашому матеріалі.

Читайте також: Кличко розповів, чому у Києві зникають історичні будівлі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Дима

2 лютого 2022, 14:14

Снести и забыть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися