В Музеї грошей в Києві можна відчути «Україну на дотик»

Виставка стала доступною для незрячих людей.

З вівторка, 1 лютого, в Музеї грошей Національного банку України відкрилась виставка "Україна на дотик". Виставка стала доступною для незрячих людей.

Зокрема там представлені бюсти шістьох видатних українських діячів, зображених на банкнотах, і відповідно макети шістьох будівель, розміщених зі зворотньої сторони гривень. Це, зокрема, Тарас Шевченко та червоний корпус КНУ, Леся Українка та Луцький замок, Іван Франко та Львівська опера тощо.

Загалом, є вагомі аргументи, що музей сьогодні актуальніший, ніж будь-коли. Від вирішення ключових соціальних проблем до трансформації того, як ми бачимо майбутнє, скромний музей має силу відображати та формувати наше суспільство. Перш за все, музеї та галереї дають можливість познайомитися з історією людства. І хоча жоден музей не може претендувати на повну картину, уроки, які ми можемо винести з минулих подій, чудес і трагедій, безцінні.

Особливо це актуально в часи негараздів. Сьогодні неможливо ігнорувати ескалацію напруженості між націями, між політичними партіями та між різними культурними групами. Замість того, щоб знайти спільну мову, здається, що питання класу, раси, статі та захисту навколишнього середовища стають все більш поляризованими.

Щоб допомогти громадськості відновити цю спільну мову та навчитися будувати мости, а не розбивати поділ, багато хто вважає, що музеї відіграють певну роль у наданні нам перспективи – чи то за допомогою інтелектуальних вправ чи просто приховування помилок минулого як доказу куди така поведінка приведе нас знову.

 

Теги:


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися