Мешканцям Києва та області нагадали про відповідальність за фото та відео місць обстрілів

Громадян попередили у Службі безпеки України

Українцям нагадали про кримінальну відповідальність за фото та відео місць обстрілів, оприлюднені в інтернеті. Про це попередили у Головному управлінні Служби безпеки України у столиці та Київській області, передають "Коментарі".

"Сьогодні по столичному регіону нанесено ракетні авіаційні удари. Незважаючи на численні звернення військових та правоохоронців до громадян із закликами утриматися від оприлюднення фото та відео наслідків дій противника, по всій території України фіксуються випадки розповсюдження таких матеріалів у соціальних мережах відразу після влучання або падіння ракет", — йдеться в повідомленні ГУ СБУ у Києві та Київській області.

У відомстві наголосили, що правоохоронці активно протидіють таким проявам, а розповсюдження відео та фото шкодить обороноздатності України та створює загрозу повторних обстрілів із більш руйнівними наслідками влучань.

Мешканцям Києва та області нагадали про відповідальність за фото та відео місць обстрілів, згідно з Кримінальним кодексом України:

— ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану) карається позбавленням волі від 3 до 5 років, а вчинене з корисливих мотивів, чи з метою надання інформації ворогу, або якщо спричинено тяжкі наслідки - від 8 до 12 років;

— ст. 114 (шпигунство) карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років;

— ст. 111 (державна зрада) карається позбавленням волі від 12 до 15 років з конфіскацією майна, а ті самі дії, вчинені в умовах воєнного стану,  передбачають позбавлення волі строком на 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

Українців закликали не допомагати російським окупантам та не оприлюднювати фото та відео з місць влучання у відкритому доступі, оскільки це дає змогу ворогам отримати важливу інформацію про ефективність своїх ударів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Шевченківському районі Києва триває ліквідація наслідків ракетних обстрілів російських окупантів. З будинку, куди влучила ракета, евакуювали 25 мешканців. Поранені пятеро людей, серед них — семирічна дівчинка, яку дістали з-під завалів. Пошуково-рятувальні роботи тривають. За попередніми даними, одна людина загинула.

Після ракетних обстрілів Києва мер столиці Віталій Кличко звернувся до киян та гостей міста. Київський міський голова закликав мешканців столиці не втрачати пильності, не публікувати відео та фото одразу після вибухів та чекати офіційної інформації.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися