Чому окупанти не змогли взяти Київ: що розповів військовий експерт

Як українські військові зупинили наступ на столицю

У перші дні повномасштабного вторгнення в Україну російським окупантам не вдалося захопити Київ завдяки завчасно підірваним мостам через річку Ірпінь, хоча бої вже велись в межах столиці. Про це розповів військовий експерт Олег Жданов, передають "Коментарі".

З боку Житомирської траси та Вишгороду просування російських військ зупинила саме річка Ірпінь.

"Російські війська не змогли перейти річку Ірпінь. До речі, вона вже вкотре історично рятує Київ від навал ворогів. Мости були швидко підірвані. Було два прориву броньованих груп. Одна — по Житомирській трасі. Вона доїхала до станції метро "Берестейська", і там був бій. Вона була знищена прямо на проспекті Перемоги. Досі ще не підлатали асфальт на місці цього бою", — сказав Жданов.

Після цього Збройні сили України підірвали міст у Стоянці, чим розірвали транспортне сполучення з Києвом Житомирською трасою. Також були підірвані усі інші мости через річку Ірпінь.

"Далі праворуч і ліворуч, в Ірпені, в Ворзелі, в Бучі, скрізь, де були мости, , вони всі були підірвані через річку Ірпінь. Плюс була підірвана гребля на річці Ірпінь та затоплено село Демидів за рахунок рівня води у Київському водосховищі. Ось ця вода практично стала вогневим кордоном. З одного боку були наші війська, з іншого – російські війська. Потім наші перейшли Ірпінь і почали вибивати росіян із Бучі, з Ірпеня, з Ворзеля. Там почалися дуже запеклі бої. Таким чином вони не змогли пройти на Київ", — розповів військовий експерт Жданов.

Згодом російські окупанти почали нести дуже великі втрати на околицях Києва.

"В перші дні війни у російських військ не було ніякої логістики, ніякої. Вони взагалі не розраховували на спротив. Вони йшли практично на одній заправці палива з одним боєкомплектом. Ящиків з боєприпасами на броні техніки в них не було. Машини з боєприпасами в колонах були, але їх було небагато, а потім вже з’являлися конвої з боєприпасами. Згадайте, як вони кидали техніку в перші місяці війни через брак палива. І ми почали наносити дуже суттєві поразки", — нагадав Жданов про перші бої під час наступу на Київ.

Усі довгі колони російських окупантів по 600-1000 одиниць бойової техніки були розтрощені Збройними силами України. Саме тому російська армія, щоб не втратити залишки сил на Сіверському напрямку під час контрнаступу українських військових, була змушена забратися геть з Київської та Чернігівської областей.

"Вони зрозуміли, що потрібно сконцентруватися на одному напрямку, що по трьох стратегічним напрямках з півдня, зі сходу та з півночі вони розпорошують свої сили, та їм недостатньо зусиль взяти Київ. Тому вони звідси забралися, і тоді сконцентрувалися на Донбасі", — додав Жданов.

Нагадаємо, у Києві співробітники контррозвідки затримали російську шпигунку. Жінка передавала інформацію ФСБ РФ щодо розташування Сил оборони та стратегічно важливих об’єктів критичної інфраструктури столиці. Російські окупанти використовували цю інформацію для корегування нанесення ракетних та авіаційних ударів. Окрім того, у Києві затримали російського шпигуна, який позиціонував себе як військовий експерт. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що радник голови Офісу президента України Олексій Арестович прокоментував припущення ЗМІ та прогнози деяких військових експертів щодо масованих ракетних обстрілів Києва в День Державного прапору та День Незалежності України, які українці відзначатимуть 23 та 24 серпня. Такі прогнози роблять через те, що в Гомельській області Білорусі на території аеродрому "Зябрівка" росіяни накопичили значну кількість зенітно-ракетних комплексів С-300 та С-400 із десятками ракет.

Читайте також, що у Путіна через острах за Кримський міст погрожують бомбардувати Київ.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися