Арестович пояснив, чому не бомбили Київ в День Незалежності

Однак на Дніпропетровщині через масовані обстріли десятки жертв

Російські окупанти не обстрілювали Київ під час святкування Дня Незалежності з деяких об’єктивних причин. Про це розповів радник Офісу президента України Олексій Арестович, передають "Коментарі".

За його словами, з 22 тисяч ворожих обстрілів за час війни російські окупанти лише 500 разів били по військових об'єктах, решта – по мирних, і це є загальна статистика. Ракетні удари по Україні 24 серпня виявилися набагато більшими, ніж зазвичай, але меншими, ніж усі очікували.

"Ми вже говорили, що навряд чи будуть удари по Києву. Труба нижча, дим порідше стали з того часу, як вони нам погрожували реальними ударами. На все є причини. По-перше, у Києві надто багато іноземців. Вбити якогось американського чи німецького дипломата це не те, що їм потрібне", — вважає Арестович.

Окрім того, окупанти знають, що у Києві дуже потужна Протиповітряна оборона і їхні ракети гарантовано зібють.

"І не тому, що Київ – столиця і треба прикрити столицю. А тому що Київ – найбільший військовий транспортний вузол, і тут треба теж прикривати воєнні об’єкти. Ще момент — в них не так багато чим бити. Випустити ще вісім крилатих ракет, щоб їх гарантовано збили, ну, це таке", — продовжив воєнний експерт.

На думку радника Офісу президента України, російське політичне керівництво налаштоване на переговори, а будь-який удар по Києву або по іншим містам зі значними жертвами поставить хрест на цьому питанні. Арестович також нагадав, що 24 серпня відбулося засідання Ради безпеки ООН і якби був удар по Києву, на це би швидко відреагувала світова спільнота.

Втім День Незалежності України не минув без значних жертв. Російські окупанти нанесли ракетні удари по селищу Чаплине на Дніпропетровщині. Як повідомив заступник голови Офісу президента України Кирило Тимошенко, вдень ворожа ракета знищила приватний будинок. Під завалами опинилися жінка та двоє дітей. Жінку та 13-річного хлопчики врятували місцеві мешканці. Тіло загиблого 11-річного хлопчика з-під завалів дістали рятувальники.

"Пізніше ворог ще раз атакував населений пункт – спочатку однією ракетою, а потім ще трьома. Перша атака пошкодила господарчі будівлі залізниці, наступні — влучили у залізничну станцію. Через удар виникла пожежа в п’яти пасажирських вагонах. Загинула 21 людина, поранено – 22", — поінформував Тимошенко.

Рятувальники локалізували вогонь, нині в Чаплине тривають пошукові роботи. На трагедію в Чаплине відреагував президент України Володимир Зеленський.

"Чаплине – наш біль сьогодні. Станом на цю хвилину – 22 загиблих, з них п'ятеро згоріли в машині, загинув підліток, йому було 11 років, російська ракета зруйнувала його будинок. Пошуково-рятувальні роботи на залізничній станції тривають. Обов'язково змусимо окупантів відповісти за все, що вони наробили. І обов'язково викинемо загарбників із нашої землі", — заявив президент України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у День Незалежності України приїхав до Києва, незважаючи на загрозу ракетних ударів. Це вже третій візит очільника британського уряду до столиці України з початку повномасштабної війни. Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з Борисом Джонсоном зазначив, що Україні пощастило мати таких друзів, як Велика Британія. Лідери країн обговорили низку важливих питань щодо оборони України. В День Незалежності голова держави наголосив, що перемовин з Кремлем не буде, і Україна буде повертати всі окуповані території в будь-який спосіб: "Раніше ми казали "мир", тепер ми кажемо — "перемога".

Читайте также