Київ частково захищений антидронним куполом: подробиці

Як захищають столицю від повітряних атак

Над Києвом вже частково працює антидронний купол, а для його повноцінного зведення потрібно ще близько двох років. Про систему глибоко ешелонованої протиповітряної оборони в ефірі телеканалу Freeдом розповів радник мера Києва Юрій Зозуля, передають "Коментарі".

За його словами, збитки від ворожих ударних безпілотників можна порівняти зі збитками від ракетних обстрілів, тому зведення спеціального захисного куполу від атаки дронів стало необхідністю.

“Створення подібного купола, передусім в якості досвіду, над столицею, це взагалі унікальна річ для всього світу. Якщо ми маємо багаторічну, з минулого століття, систему протиракетних оборон, протиповітряних — від літаків ми захищалися, від ракет, від балістичних ракет, від ракет середньої дальності, великої дальності, то тепер у нас новий виклик, з яким зіткнувся весь світ”, — сказав Зозуля.

Експорт розповів, що у створенні новітньої системи захисту від ударних дронів Україні допомагають фахівці з країн НАТО, зокрема канадські та британські вчені.

"Штучний інтелект для розпізнавання різних об’єктів, що ми використовуємо, нейромережі, він вже перебудовується ще на нові виклики. Нові виклики — це звук, який ми чуємо здалеку. І всі ці системи виявлення роблять блок радарів, які працюють не як купол. Не можна його уявити у вигляді купола над Києвом. Це глибокий ешелонований захист. Він починається за сотні кілометрів від міста", — розповів радник мера Києва.

Така система захисту за різними ознаками виявляє дрони й передає інформацію до ситуаційних центрів, де фіксують переміщення безпілотника. Це дозволяє заздалегідь знати про наближення ударного дрону та атакувати його. Для створення такого повноцінного захисного купола для Києва знадобиться близько двох років. Поки що у Києві антидронова система працює частково та захищає особливо важливі об’єкти у столиці.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що ударні безпілотники становлять певну проблему для українських військових, тому що не кожний засіб протиповітряної оборони може збивати ці летючі мопеди. Військовий експерт Олег Жданов пояснив, що собою представляє антидроновий купол та як ця захисна система від безпілотників-камікадзе працює. Встановлення антидронового куполу над Києвом планують обговорити під час Національного оборонного форуму. Захід відбудеться у столиці з 19 до 21 жовтня.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися