У Києві занепокоєні знищенням природного оборонного комплексу на Осокорках

На території планують будівництво багатоповерхівок

Забудова території навколо озера Небреж у Києві призведе до знищення природного оборонного комплексу на Осокорках. Про це йдеться у заяві неурядової організації "Екопарк на Осокорках", передають "Коментарі".

Зараз в Київській міській раді розглядають петицію інвесторів збанкрутілого банку "Аркада" щодо добудови її об’єктів. Забудову 176 гектарів навколо озера Небреж в межах "Екопарку Осокорки" планують із підсипкою водойми на третину. Це призведе до знищення більшої частини унікальної природної території, що підпадає під захист Рамсарської, Бернської, Боннської і ще низки природоохоронних конвенцій.

Окрім того, забудова на Осокорках знищить природний оборонний потенціал Києва в південно-східній частині, наголошують активісти.

"За час війн природні перепони неодноразово підтверджували свою ефективність і важливість в обороні Києва. Так і в наш час, річки Ірпінь і Стугна із їх великими болотистими заплавами допомогли стримати просування рашистських військ при наступі на столицю", — нагадали в організації "Екопарк на Осокорках".

Екопарк Осокорки є залишками історичної заплави Дніпра. Це природний комплекс із великих озер, каналів, дрібних водойм, лісу, розлогих заболочених ділянок і вологих луків. Ця місцевість ідеально захищає Київ з південного сходу. Українські військові, розуміючи її колосальне стратегічне оборонне значення, навіть перекрили доступ до "Екопарку Осокорки", зазначили активісти.

Депутатів Київської міської ради закликали не підтримувати забудову озера Небреж. Втім активісти згодні з раціональною пропозицією, що міститься в петиції, про викуп державою вільних квадратних метрів недобудов для постраждалих від війни сімей. Це має призвести до проведення незалежного аудиту недобудов "Аркади" і перевірки 11 тисяч укладених договорів, які претендують на державну допомогу.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що інвестори збанкрутілого банку "Аркада" звернулися до мера Києва Віталія Кличка щодо допомоги в добудові житлових комплексів. Петиція зібрала необхідну кількість голосів та вже розглянута Київським міським головою. Столичну владу закликали розглянути можливість придбання за рахунок коштів місцевого чи державного бюджету вільних квартир в житлових комплексах "Еврика", "Патріотика", а також вільних квартир у розмірі 10% від загального переліку квартир в житловому комплексі "Патріотика на озерах" нова назва – житловий комплекс "Н2О".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися