В Yasno пояснили нестабільні графіки відключення світла у Києві

Яка ситуація з електропостачанням в столиці

У Києві через похолодання та погіршення погоди зросло споживання електроенергії та разом з цим і кількість аварій. Про ситуацію з відключеннями світла в столиці розповів генеральний директор Yasno Сергій Коваленко, передають "Коментарі".

"Ні генерація, ні мережі нині не в тому стані, щоб працювати без обмежень. І от зараз саме той час, коли у нас на країну є суттєвий дефіцит генерації. Кожна область отримує значні обмеження, економлять всі. І на ці вихідні багато де графіки були більш жорсткими", — зазначив Коваленко.

Посадовець повідомив, що у Києві через погіршення погоди та морози виникли аварійні обмеження і енергетики незначно вийшли за графік відключень світла лише в деяких районах.

"1-2 січня на вулиці було плюс 11. Зараз мінус 7. Ми знаємо, що кожні мінус 5 градусів це +200 МВт, а отже сьогодні нам для Києва потрібно більше МВт. І ви ніколи не знаєте, який саме мегават призведе до переходу на аварійні відключення", — пояснив Коваленко.

За його словами, у киян багато питань, чому на Новий рік світло було, а зараз знову відключення.

"Те, що на Новий рік ми не мали відключень — це результат зусиль енергетиків, які буквально тримали тимчасові схеми у робочому стані. Також була відключена низка виробничих потужностей в цілому по країні, більше електроенергії пішло на населення. Зараз ми маємо тримати баланс між населенням та бізнесом, так як без роботи останнього зупиниться економіка", — прокоментував керівник компанії Yasno.

Навіть під час святкувань енергетики не зупиняли проведення ремонтних робіт по всій Україні.

"Зараз на капітальному ремонті один блок на Рівненській АЕС. І що гірше - до них додаються ще й аварії. Я розумію, що без світла тяжко, особливо, коли на Новий рік воно було кілька діб безперервно. Але зараз ми маємо економити", — резюмував Коваленко.

У Києві сьогодні, 9 січня, вранці близько 200 тисяч споживачів були відключені від електроживлення. Однак в мерії столиці ситуацію з відключенням світла у Києві критичною не вважають.

В "Укргідрометцентрі" попередили, що складні погодні умови можуть призвести до погіршення руху транспорту на окремих ділянках доріг та вулиць. Через погіршення погоди в Київській області оголосили перший рівень небезпечності. Лише за ранок у Києві сьогодні, 9 січня, через погіршення погодних умов сталося щонайменше 30 ДТП з потерпілими. Про небезпечні метеорологічні явища синоптики попередили мешканців Києва і області на 10 січня.

Нагадаємо, зараз у Києві діють стабілізаційні відключення світла. Дізнатись, коли за вашою адресою не буде світла, можна на офіційному сайті "ДТЕК Київські електромережі" за посиланням.

В Київській області набув чинності оновлений графік стабілізаційних відключень, який враховує складну ситуацію в енергосистемі після масованих обстрілів. Ознайомитись з новим графіком відключень можна на офіційному сайті "ДТЕК Київські регіональні електромережі" за посиланням.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Деснянському районі Києва облаштували величезне містечко незламності. Локація площею у 68 тисяч квадратних метрів облаштована на території "Даринку". Тут можна зігрітися та зарядити гаджети. Вже готово понад тисяча місць відпочинку, облаштовано Starlink-хаб, окремі зони для навчання та викладання. Окрім того, є простір для дітей, де малеча може розважитися та відволіктися. Передбачено зону для вигулу домашніх тварин. На території містечка є кав’ярні та фуд-корт, кімната матері та дитини, також є медпункт та аптеки. Під час відключення світла безперервну роботу забезпечують потужні генератори.

Читайте також, що кияни поскаржились в петиціях до влади на катастрофічну нехватку автобусів на маршрутах.

Читайте также