У Києві подорожчали квартири в новобудовах: скільки доведеться платити

В українській столиці, незважаючи на війну, дорожчають квартири у новобудовах

В українській столиці, незважаючи на війну, дорожчають квартири у новобудовах. Про це розповіла економістка Наталія Задерей, яка у 2015-2020 роках працювала в НБУ та аналізувала ринок української нерухомості у колонці для українського журналу Forbes.

За її словами, минулого року ціна квадратного метра на первинному ринку Києва зросла на 4% (у доларах, за офіційним курсом НБУ, дані Lun.ua). Зростання цін суттєво сповільнилося порівняно з 2021 роком (тоді квадратний метр подорожчав на 30%), проте досить значущим для столиці країни, де триває повномасштабна війна. Зростання цін зафіксовано і в передмісті: 3% проти 28% у 2021 році. Ринок нерухомості залишається доларизованим, прив'язку до обмінного курсу часто прописують у договорах, тому надалі ціни та динаміка наведені у доларовому еквіваленті. Динаміка вторинного ринку адекватніша. Ціна квадратного метра у Києві в 2022 році знизилася на 10% після зростання на 15% роком раніше, свідчать дані address.ua. Зниження цін відбулося за умов зниження попиту. Звіти нотаріусів за 2022 Мінюст ще не оприлюднив, саме ця статистика показує кількість угод на вторинному ринку нерухомості. Однак із даних за ІІІ квартал 2022-го ми бачимо значне падіння кількості угод. Загалом по Україні кількість угод з купівлі-продажу квартир та житлових будинків у ІІІ кварталі знизилася втричі порівняно з аналогічним періодом 2021-го та становила близько 53 000. Тоді як у 2021 році кількість угод лише у Києві була майже 41 787.

Як пояснити зростання цін за умов війни? За версією забудовників та ріелторів, житло дорожчає та дорожчатиме, оскільки попит зростає через руйнування житлового фонду по всій Україні, тоді як нова пропозиція скорочується. Розглянемо дані щодо Києва детальніше. За даними Lun, кількість новобудов у продажу за рік скоротилася з 216 до 182. Державна служба статистики наводить дані, що в січні-вересні 2022-го площа введеного в експлуатацію житла в багатоквартирних будинках у Києві зросла на 12% порівняно з аналогічним періодом 2020 року. року. року (дані за 2021-й відсутні, що свого часу і сприяло маніпуляціям про дефіцит новобудов).

Дані спростовують версію про нестачу пропозиції житла у Києві. Зруйнованих багатоквартирних будинків у столиці не більше двох десятків, ще до трьох сотень отримали різний ступінь пошкодження, у продажу 182 новобудови, введено в експлуатацію значні площі. Щодо попиту, ця тема є предметом ще більших спекуляцій, оскільки статистики угод на первинному ринку ніколи не існувало. Україна залишається чи не єдиною країною в Європі, де ніхто централізовано не збирає та не оприлюднить дані про кількість угод на придбання житла у новобудовах. І заяви гравців ринку про попит є оцінними та суб'єктивними. До того ж до війни близько половини угод на ринку житла Києва були інвестиційними, що означає значну відкладену пропозицію при зменшенні цього виду попиту.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися