З'явилися нові деталі позову про знесення незаконного храму-МАФу в Києві

Капітальну споруду на землях історико-культурного призначення звели без жодних дозволів

18 січня відбулося підготовче засідання у судовій справі за позовом Національного музею історії України до релігійної громади УПЦ МП (офіційно - релігійна громада УПЦ "Десятинний Храм Різдва Пресвятої Богородиці"). Так звана каплиця-МАФ насправді є самочинним капітальним будівництвом, проведеним без дозволу. Деталі розповіли у Національному музеї історії України.

Як землекористувач, музей вимагає від релігійної громади знести самочинно збудовану будівлю за власний кошт та повернути земельну ділянку до первісного стану.

Ділянка, про яку йде мова, це місце розташування міста Володимира тисячу років тому, де князь побудував перший мурований храм на Русі.

З юридичної точки зору, земля має історичну та культурну цінність. Земельне законодавство передбачає, що земля має особливу цінність і перебуває під захистом держави. З огляду на правила землекористування та законодавчі обмеження на діяльність у межах пам'ятки, будь-яке будівництво, в тому числі й будівництво релігійними громадами, заборонено.

На попередньому слуханні було розглянуто заяви та клопотання сторін, а також визначено обставини справи. Були зібрані необхідні докази і, на прохання музею, експерти Київського НДІ судових експертиз провели судову земельно-технічну експертизу. В результаті, встановлено факт, що на території музею була самовільно зведена каплиця.

Фахівці виміряли площу, визначили точні координати та розмір земельної ділянки, яку займає будівля. Власне, вимога звільнити земельну ділянку і є предметом позову музею.

До справи залучені треті особи - Міністерство культури та інформаційної політики України та Київська міська державна адміністрація. Вони подали до суду заяви, в яких виклали аргументовану правову позицію та підтримали позовні вимоги музею. 

Наступним етапом є розгляд справи по суті. Засідання призначено на 8 лютого.

Нагадуємо, що у Києві планують знести незаконний храм-МАФ, розташований поблизу Десятинної церкви. Про судові тяганини з цього приводу розповів міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися