Стало відомо про реальну ситуацію з використанням української мови в Києві

33% киян перейшли на українську мову після початку повномасштабного вторгнення

Третина опитаних киян перейшли на українську мову після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора в Україну 24 лютого 2022 року. Про це свідчать результати опитування у додатку "Київ Цифровий", повідомляє "Київ.Медіа".

17 січня в застосунку "Київ Цифровий" розмістили опитування про українську мову. За мету поставили дізнатися про реальну ситуацію з використанням української мови в Києві та оцінити потреби окремих цільових аудиторій. Зокрема, так хотіли визначити інструменти, які місто може запропонувати всім, хто хоче вивчати українську мову.

Опитування тривало два тижні, і 31 січня оголосили остаточні результати. Так, 86% респондентів називають рідною мовою українську, а 12% – російську.

Після повномасштабного вторгнення 33% киян перейшли на українську, а 46% сказали, що вже тривалий час спілкуються українською. 13% респондентів заявили, що розмовляють російською.

Під час навчання виключно українською мовою спілкуються 81% опитаних, українською та російською – 12%.

Під час роботи третина респондентів спілкуються українською та російською одночасно (30%), а 60% розмовляють повністю українською.

Щодо спілкування вдома, то майже половина (47%) надає перевагу українській, а більше третини використовують вдома дві мови (37%).

Майже половина (47%) не може перейти на українську через звичку. Майже чверть (24%) респондентів зазначили, що українська культура недостатньо популяризована в суспільстві, ще 21% розповіли про особисті побоювання та невпевненість при переході на українську.

Наразі кияни можуть обрати нові назви станцій кільцевої електрички. Розпочався третій етап перейменування восьми станцій кільцевої електрички у Києві. Кияни вже можуть проголосувати за нові назви станцій в застосунку "Київ Цифровий". Обрані назви відповідатимуть топоніміці столиці, а старі назви радянських часів зникнуть з транспортної карти міста.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Митхун

1 лютого 2023, 14:38

Как вы уже достали с этой мовою!!! Это только разобщает граждан Украины!!! Меня бы спросили - послал бы нах"й!!!

Владислав

1 лютого 2023, 14:11

А какже статья 10 ОСНОВНОГО ЗАКОНА УКРАИНЫ.КОНСТИТУЦИЯ7ИЛИ МЫ УЖЕ НАЧХАЛИ НА КОНСТИТУЦИЮ?!! ДА,Я ПОНИМАЮ,ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ЯЗЫК УКРАИНСКИЙ,НО В ОСТАЛЬНОМ ДЕЙСТВУЕТ СТАТЬЯ 10 ОСОСНОВНОГО ЗАКОНАКОНА УКРАИНЫ!!!

Ирина

1 лютого 2023, 14:06

Лилия, вы абсолютно правы! Никто не знает, кому и зачем нужны эти опросы....

Лилия

1 лютого 2023, 14:02

Абсолютное вранье! Достаточно выйти на улицу, чтобы это понять.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися