У Києві пропонують облаштувати укриття в будівлях водогону (ФОТО)

До столичної влади звернулися з петицією

У Києві потрібно надати охоронний статус будівлям Першого київського водогону (1872-1874 років) та облаштувати там укриття. Про це йдеться у відповідній петиції, зареєстрованій на офіційному сайті Київської міської ради, передають "Коментарі".

Автор петиції №12259 громадський активіст Дмитро Перов зазначив, що будівлі, розташовані на Володимирському узвозі, 6, належать до об'єктів Першого київського водогону. У березні 2023 року забудовник ТОВ "Етрекс" виграв Верховний суд щодо права забудувати ділянку з історичними будівлями багатоповерховим торгово-офісно-розважальним центром. Бенефіціаром цього підприємства є уродженець Росії Дмитро Буряк.

"На початку квітня дах однієї з історичних будівель почали демонтувати, однак завдяки суспільному резонансу демонтаж вдалося призупинити. 21 квітня 2023 року за ініціативою депутата міськради Дмитра Білоцерковця договір оренди із недобросовісним забудовником було розірвано", — йдеться в петиції.

У зверненні до столичної влади громадський активіст Дмитро Перов акцентував, що будівлі на Володимирському узвозі, 6 є останніми вцілілими елементами нижнього водогону — мережі водопостачання, що забезпечувала питною та технічною водою все Верхнє місто. Окрім, цікавого архітектурного рішення, в цих спорудах поєднані дерев'яне різьблення та цегляна кладка.

"Водогін вирізняється своєю підземною частиною. Тут, у величезних підземних резервуарах для зберігання води, можна облаштувати надійне укриття для декількох сотень людей, які щодень гуляють парком поруч. Така ініціатива допоможе зберегти пам'ятку та інтегрувати її в міське середовище", — вважає Перов.

Для розгляду у Київській міській раді петиція має зібрати шість тисяч голосів на підтримку. Збір підписів триває.

Нагадаємо, у Києві витратять 300 мільйонів гривень на бетонні модульні укриття. На ці гроші столична влада планує придбати та встановити 200-250 таких споруд.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві анонсували створення першої в Україні інноваційної зупинки-укриття. Проєкт представила українська архітектурна студія Makhno Studio. У підприємстві заявили, що сучасна споруда має надійно забезпечити захист від обстрілів та падіння уламків збитих боєприпасів.

Читайте також, що у Києві під час війни за шалені гроші купили кухонні прилади в укриття.

Читайте также