На модульні укриття у Києві витратять сотні мільйонів гривень

Що відомо про покращення захисту киян під час повітряної тривоги

У Києві витратять 300 мільйонів гривень на бетонні модульні укриття. Про це розповіли в Київській міській державній адміністрації (КМДА), передають "Коментарі".

За даними столичної мерії, Департамент муніципальної безпеки КМДА спільно з Головним управлінням ДСНС України у Києві та головами районних адміністрацій столиці мають визначитися з кількістю необхідних модульних наземних укриттів та місцями їх встановлення. На це завдання в них є 3-5 днів. Відповідне рішення сьогодні, 13 червня, ухвалили на засіданні Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

У Києві планують придбати та встановити 200-250 модульних бетонних укриттів. На це зі столичного бюджету виділять 300 мільйонів гривень. Керівники райдержадміністрацій столиці також мають надати інформацію щодо необхідності встановлення таких модулів на територіях шкіл та дитсадків, де відсутні підземні укриття.

Комісія Київської міської військової адміністрації перевірила стан утримання та готовності захисних споруд цивільного захисту столиці. За результатами роботи встановлено, що понад третина з них – непридатні, а придатні без зауважень лише шоста частина. При цьому абсолютний вільний доступ є до 75 відсотків укриттів. Загальні причини непридатності укриттів у Києві:

·       аварійний стан чи невідповідність технічним вимогам;

·       незадовільний санітарний стан;

·       підтоплення, сирість, грибок на стінах;

·       відсутність освітлення;

·       незадовільне електрообладнання;

·       незахищеність належним чином вікон цокольних приміщень.

"Війна в Україні триває з 2014-го року. Питання захисту населення – чи найголовніше для керівництва будь-якого міста, а тим паче для столиці України. Понад третина непридатних укриттів в Києві на 10-й рік війни і через 15-ть місяців повномасштабного вторгнення, після десятків масованих ракетних ударів – це результат безвідповідальних і несистемних управлінських рішень. На жаль, вони призвели до найжахливіших втрат – загибелі людей", — йдеться в заяві Київської міської військової адміністрації.

Після ретельної перевірки стану усіх захисних споруд цивільного захисту у Києві були виявлені головні проблеми та визначені шляхи вирішення.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві анонсували створення першої в Україні інноваційної зупинки-укриття. Проєкт представила українська архітектурна студія Makhno Studio. У підприємстві заявили, що сучасна споруда має надійно забезпечити захист від обстрілів та падіння уламків збитих боєприпасів.

Нагадаємо, що у кількох районах Києва викрили схеми привласнення бюджетних грошей на ремонті укриттів. Посадовці Голосіївської районної державної адміністрації забезпечили підконтрольному підприємству перемогу в тендері на виконання робіт з капітального ремонту укриттів та захисних споруд у школі. По завершенню робіт підрядник вніс до документів неправдиві відомості щодо їх обсягів та вартості. Внаслідок таких дій столичному бюджету завдано збитків на понад півмільйона гривень. Окрім того, у столиці викрили начальника управління Святошинської райдержадміністрації та підрядника на розкраданні понад 800 тисяч гривень на ремонті укриттів.

Читайте також, що у Києві під час війни за шалені гроші купили кухонні прилади в укриття.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися