Київська влада відмовляється демонтувати пам'ятник дружби між Києвом і Москвою. Бо немає порядку демонтажу

Пам'ятний знак "На честь дружби Києва та Москви" з'явився у сквері на розі вулиць Смолича та Маршала Якубовського ще у 2001 році. Тоді Голосіївський район носив "горде" найменування – Московський. Замовником виступала Московська РДА. 

Чиновники аргументують відсутність можливості  демонтажу тим, що пам'ятник досі знаходиться на балансі комунального підприємства з утримання зелених насаджень Голосіївського району Києва як основний засіб зовнішнього благоустрою з балансовою вартістю 105 500 грн. Також серед аргументів зазначають, що станом на сьогодні немає порядку демонтажу пам'ятників з інформацією про міста держави-агресора і цей пам'ятний знак не підпадає під дію “Закону про декомунізацію”.   

Про це йдеться
у відповіді КМДА на запит депутатки Київради Аліни Михайлової.

Скриншот відповіді КМДА

"Шкода, що замість вирішення питання з демонтажем, чиновник включили бюрократичні механізми, лише для того, щоб нічого не переносити. Звісно, ми його демонтуємо, але опір чиновників вражає. І це як чергове нагадування, збудувати висотку з порушенням містобудівних норм - будь ласка. Знести пам’ятник "р…сні" - нема повноважень", - зазначила депутатка на своїй сторінці в ФБ. – "Звичайно, що я подам проект рішення, звичайно, що я буду проходити сто п’ятсот комісій та робочих груп, щоб "подібну" братську плиту знесли, бо в Україні триває 8 рік війна з країною чиє місто претендує на дружбу та "старшого брата".

 

Юлія Кіріллова, координаторка соціального відділу "Жіночого Ветеранського Руху", пояснила "Коментарям"

Кіріллова. Фото з сторінки ГО

Саме наше Громадське об’єднання було ініціатором зносу чи перенесення цього пам’ятника. До нас звернулося кілька жінок-волонтерок, жительок Голосіївського району, вони хотіли висадити в сквері на Якубовського алею квітів в пам’ять жінок, які загинули на українсько-російській війні. За даними ГО,  загиблих захисниць вже 16.

Члени ГО, зі здивуванням, виявили, що там розташований пам’ятний знак "Дружби Києва і Москви". Він знаходиться в аварійному стані - на нього вже не раз вчинялися вандальські напади: він залитий фарбою та розбитий. Вони звернулися до Голосіївської РДА з проханням демонтувати цей знак. На що їм дали роз’яснення, що це не пам’ятник, не пам’ятний знак, а проста стела-монумент, яка знаходиться на балансі районного УЗН, і Голосіївська адміністрація не має повноважень стосовно демонтажу.

Тоді ми звернулися до учасниці нашого руху депутатки Київради  Аліні Михайлової (1-ша окрема штурмова рота ДУК ПС – ред.) з проханням посприяти у демонтажі стели і посадці в цьому сквері Алеї пам’яті.

Відповідь  від КМДА маємо.

На цьому ГО не думає зупинятися.

Оскільки це ні є ні культурною, ні архітектурною пам’яткою і не пам’ятником, що охороняється за Законом, ми будемо наполягати на  демонтажі зі скверу. Хай його (знак -ред.) списують з балансу, переносять до музею "заборонених предметів”. Бо не про яку дружбу не може бути мови. Росія - країна агресор, вона вбиває наших братів і сестер

Довідка “Коментарів”

ГО “Жіночий ветеранський рух” –  це консолідація жінок ветеранок україно-російської війни, діючих військовослужбовиць, волонтерок. Створена для збільшення можливостей реалізації себе в суспільстві.

Юлія Кіріллова. За освітою юрист. У 2014 році парамедик-доброволець, в 2015 діловод в 25 батальйон "Київська Русь" (ЗСУ). Згодом була переведена на посаду розвідника гранатометника.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


алексеи

10 квітня 2021, 18:19

какая уж тут дружба,если россия аннексировала крым и оттяпала часть донбасса.

александр

9 квітня 2021, 16:05

проститутка

Тарас

7 квітня 2021, 18:46

Ще під Арктою жружби народів памятник з комуністичною символікою, декомунізувати цю гидоту

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися