Київські екологи знайшли рідкісну та найдавнішу рослину-релікт (ФОТО)

Столичні екологи заявили про велике наукове відкриття

У Київській області екологи вперше знайшли найдавнішу рослину-релікт третинного періоду-бруслину карликову. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на заяву Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ).

За даними організації, рідкісну рослину знайшли під час експедиції в дубовому лісі під Переяславом. Бруслина карликова-релікт третинного періоду, яка росла на Землі ще 1,8 мільйонів років тому і є сучасником мамонтів. Ця рослина занесена до Червоної книги України.

"Екологи зробили велике наукове відкриття, вперше знайшовши не лише в Київській області, а й на всьому Лівобережжі найдавнішу рослину-релікт третинного періоду — бруслину карликову… Це – низенький вічнозелений сланкий чагарничок. У дольодниковий період бруслина карликова була досить поширена у всій Євразії. Однак, після відступу льодовика бруслина карликова не могла відновити свій ареал через сильну конкуренцію більш пристосованих та прогресуючих видів", — заявили в КЕКЦ.

Київські екологи зазначили, що в Україні є лише близько 30 місць зростання бруслини карликової. Довгий час вважалося, що цієї рослини немає на Лівобережній Україні, а також у Київській області. У лісі під Переяславом зростає популяція карликової бруслини з 40 рослин. Крім того, на цій ділянці лісу ростуть інші червонокнижні рослини — лілія лісова та дикі орхідеї. Разом із Богуславським лісгоспом столичні екологи планують створити в лісі під Переяславом пам'ятку природи для охорони рідкісних рослин.

Нагадаємо, в Національному ботанічному саду імені М.М. Гришка НАН України у Києві відкрили унікальну виставку троянд. Розарій в ботанічному саду Гришка є найбільшим в Україні та займає площу у 3,5 гектари. У колекції є цікаві японські та китайські шипшини, старовинні сорти троянд та багато інших видів королеви квітів. Фахівці закладу зібрали понад 650 кращих сортів різних садових груп. Розарій розпочне свою роботу у перший день липня.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Національний природний парк "Голосіївський" оприлюднив фото унікальної природи Києва. Зараз у Голосіївському лісі почали квітувати літні трави. Звертають на себе увагу дзвоники персиколисті та неабияку цінність надає місцезростання невеличкої папороті.

Дивіться також фото, як у Києві квітне лаванда та розростається лавандове поле.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися