У Голосіївському парку Києва розповіли про неповторний водотік (ФОТО)

Чим цікаві ці водойми в столиці

В Національному природному парку "Голосіївський" розповіли про Горіхуватський водотік з каскадом ставків на ньому, який протікає в найбільш урбанізованій частині цієї зони відпочинку. Що цікавого можна дізнатися про цю локацію, повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію заладу.

Так, Горіхуватський водотік протікає недалеко від Голосіївського проспекту, а саме — через парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва "Парк ім. М. Рильського". В НПП "Голосіївський" зазначили, що це мальовничий та надзвичайно цікавий за характером біорізноманіття водотік, кожен відрізок якого має щось неповторне. Зокрема, перший ставок вражає своєю значною площею суцільного розростання реліктового виду рослин – водяного горіха плаваючого. В центральній частині осередку розетки цієї рослини мають великі листки, а оточують її, наче мереживо, невеличкі розетки. Рослина швидко поширюється ставком.

На прибережній зоні другого ставка розташований мотузковий парк, дитячий майданчик, а відвідувачі катаються на катамаранах. Наявного раніше на цьому ставку водяного горіху тут більше немає. Однак в прибережній смузі з’явилася рідкісна для Києва рослина – їжача голівка пряма.

Рух до третього ставка прямує вздовж вузького водотоку, який протікає по днищу залісненого ландшафту із стрімкими схилами. Ставок має видовжену річкоподібну форму та надзвичайно своєрідне біорізноманіття. Між третім і четвертим ставками вздовж струмка зростає старий чорновільшняк. Ця рослина є притулком для багатьох видів тваринного світу та відіграє важливу роль у підтримці гідрологічного стану всього водотоку. Четвертий ставок розташований поруч із Голосіївською площею. Його своєрідність зумовлена його розташуванням та найбільшим серед інших ставків рекреаційним потенціалом. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на території Національного природного парку "Голосіївський" у Києві знищили небезпечні алергенні рослини, а саме – борщівник та амброзію. В нацпарку "Голосіївський" зазначили, що якщо амброзія нечасто приваблює охочих сфотографуватися з нею, то борщівник відомий тим, що від його отруйної дії страждають любителі зробити фото з великою квіткою.

Нагадаємо, у Києві захистили заказник "Озеро Алмазне" та не віддадуть заповідну територію під видобуток піску. За даними столичних екологів, небезпечна ситуація для природної заповідної зони у Києві склалася через "технічну помилку". Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України погодило Державної служби геології та надр України проведення аукціону з продажу спеціального дозволу на промисловий видобуток піску на озері Алмазне в Києві. Однак озеро Алмазне, розташоване у Деснянському районі столиці, є ландшафтним заказником. Його створили торік. Видобувати пісок там не можна.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися