У Київській області знайшли найдавнішу рослину, яка є сучасницею мамонтів (ФОТО)

Екологи виявили в Київській області рослину-релікт третинного періоду

Екологи зробили велике наукове відкриття - вперше знайшли не лише в Київській області, а й на всьому Лівобережжі найдавнішу рослину-релікт третинного періоду - бруслину карликову. Про це повідомляє Київський еколого-культурний центр, передають "Коментарі".

Днями експедиція Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) на півдні Київської області, у лісі біля Переяслава, незважаючи на зливу і хмари комарів, добралася до чащі лісу і підтвердила наявність популяції рідкісної рослини, занесеної до Червоної книги України - бруслини карликової. Бруслина карликова - релікт третинного періоду, вона росла на Землі ще 1,8 млн років тому і є сучасником мамонтів.

Це - низенький вічнозелений сланкий чагарник. У дольодниковий період бруслина карликова була досить поширена у всій Євразії. Однак, після відступу льодовика бруслина карликова не могла відновити свій ареал через сильну конкуренцію більш пристосованих та прогресуючих видів.

В Україні є лише близько 30 місць її зростання. Довгий час вважалося, що її немає на Лівобережній Україні, а також у Київській області.

Виявилося, що у дубовому лісі під Переяславом зростає популяція карликової бруслини з 40 рослин. Її знайшов любитель дикої природи із Києва Артем Войналович. Доктор біологічних наук, завідувач відділу природної флори з Національного ботанічного саду НАН України Віктор Мельник, який брав участь у експедиції КЕКЦ, підтвердив, що це саме бруслина карликова.

Крім того, на цій ділянці лісу ростуть інші червонокнижні рослини - лілія лісова, та дикі орхідеї - коручка і любка. Разом із Богуславським лісгоспом, КЕКЦ буде створювати тут для охорони рідкісних рослин пам'ятку природи.

Як раніше писали "Коментарі", у Нацiональному ботанiчному саду iмені М.Гришка НАН України розпочала роботу нова виставка квітів. Всеукраїнська виставка "Гладiолус-2023" у ботанічному саду Києва проходить під девізом "Навіть під час війни розпускаються квіти. Маргарет Тетчер". У суботу та неділю, 12 та 13 серпня, виставка працюватиме в лабораторному корпусі №6 з 10 до 19:00. У столичному ботанічному саду запросили всіх поціновувачів квітів долучитися до насолоди споглядання неперевершеної краси квітки гладіолуса.

Нагадуємо, що на території Києво-Печерської лаври відкриють для відвідувачів Митрополичий сад, якому уже близько 500 років. Останні десятиріччя сад був закритий парканом з невідомих причин.

Також "Коментарі" повідомляли, що у Києві Національному музею історії України передали на відповідальне зберігання рідкісний артефакт, який вилучили у "чорного археолога". Співробітники Департаменту стратегічних розслідувань спільно зі слідчими Головного слідчого управління Національної поліції викрили "чорного археолога", який на території Хмельницької області відкопав рідкісну археологічну знахідку — оздоблений сріблом мідний пояс, датований ІІІ століттям. Вилучили скарб після його незаконного продажу на інтернет-форумі за понад пів мільйона гривень.

Читайте также