У парку в Києві можна побачити рідкісні види квітів (ФОТО)

Що відомо про раритетні рослини та де вони ростуть

У Києві можна побачити рідкісні види квітів, занесені до Червоної книги України. Про це розповіли у Національному природному парку "Голосіївський", передають "Коментарі".

У закладі зазначили, що урочище "Теремки" за природними умовами та видовим складом нагадує Голосіївський ліс, але знаходиться воно на вирівняній частині Київського плато.

"Урочище — своєрідний рефугіум* для  раритетних видів рослин. Наші науковці регулярно здійснюють  моніторингові дослідження популяцій видів рослин, занесених до Червоної книги України, нещодавно в урочищі вони спостерігали  лілію лісову та коручку чемерникоподібну. Популяції обох видів знаходяться в задовільному стані, рослини квітували, а нині плодоносять", — йдеться в повідомленні Голосіївського парку.

Фахівці пояснили, чим ці рослини цінні для столичної природи:

·  коручка чемерникоподібна – місцева орхідея, вид, який є найбільш поширеним представником роду в Національному парку "Голосіївський". Це багаторічна трав'яна рослина 30-100 см заввишки з коротким  кореневищем коротке, суцвіття — густа китиця, що складається з 12-50 зеленкувато-пурпурових або блідо-рожевих квіток. Квітує у червні-вересні, плодоносить у липні-жовтні, розмножується насінням і кореневищем.

·   лілія лісова — багаторічна цибулинна рослина до 150 см заввишки з родини лілійних. Лілія лісова — єдиний вид лілій, який росте в Голосіївському парку в дикорослому стані.

У Національному природному парку "Голосіївський" оприлюднили фото рідкісних рослин.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Департамент захисту довкілля Київської міської державної адміністрації погодив столичним екологам створення заказника "Ліс орхідей". У Голосіївському районі Києва планують створити заказник "Ліс орхідей" на площі 45,78 гектарів. Мова йде про урочище Покол біля Галерного острова. Тут екологи знайшли величезні місця зростання рідкісних орхідей. Природну територію намагаються захистити від забудовників.

Читайте також, що у Києві продовжують замовляти саджанці на десятки мільйонів гривень.

*Рефуґіум — ділянка земної поверхні, де вид або група видів пережили або переживають несприятливий для них період геологічного часу, протягом якого на великих просторах ці форми життя зникали.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися