У Києві перейменували вулицю, названу на честь росіянина

У Дніпровському районі столиці перейменували вулицю на честь українського історика

У Києві на честь українського історика перейменували вулицю, названу на честь росіянина. Про це повідомляє Київська міська рада, передають "Коментарі".

У Києві триває процес деколонізації топоніміки. Так, рішенням Київради вулицю Мініна (російського героя) у Дніпровському районі столиці було перейменовано на честь видатного українського історика Олександра Лазаревського.

Нову назву було запропоновано на честь Олександра Лазаревського, видатного українського історика, генеалога, джерелознавця, видавця та одного з організаторів національної архівної справи. Лазаревський - автор близько 450 праць і статей, переважно з історії Лівобережної України XVII-XVIII століть. Лазаревський приділяв велику увагу історії українського селянства, козацької старшини, шляхти, адміністративно-судової системи Гетьманщини. Особливим здобутком Лазаревського є введення у наукове користування великої кількості документів та архівних матеріалів, які мають велике значення для вивчення історії Лівобережної України.

У результаті голосування та на основі експертних висновків депутати Київської міської ради підтримали рішення про перейменування вулиці.

Зміна назв міських об'єктів не потребує переоформлення документів.

Як раніше писали "Коментарі", мешканці Києва просять позбутися елементів мозаїки з серпом і молотом на Хрещатику. Серед киян тривалий час точиться дискусія щодо елементів мозаїки, яка оздоблює арки заїздів будівлі №36 по вулиці Хрещатик. Мозаїка містить радянські символи - серп і молот. Зазначені символи, відповідно до законодавства про декомунізацію, мають бути демонтовані. Разом з тим, на думку багатьох киян, мозаїка несе і художню цінність. Вона є невід'ємною частиною архітектурного ансамблю будівлі, яка є окрасою центральної вулиці столиці. Тому радянської символіки кияни просять позбутися, а саму мозаїку - зберегти.

Нагадуємо, що в Києві на Подолі під загрозою знищення опинилися майстерні старого річкового порту. Ці будівлі є представниками промислової архітектури Подолу першої половини ХІХ століття - вони одноповерхові на першій лінії забудови. Як розповів активіст Дмитро Перов, на паспорті об'єкту зазначено "реконструкція". Активіст нагадав, що так само під виглядом реконструкції 10 серпня знищили найстаріший дерев'яний будинок Подолу на Ярославській. Будинок не є пам’яткою, але знаходиться на території Історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Ananol

26 серпня 2023, 16:19

Віником все нижчев`ятої строки. Забули про "сіль" повідомлення?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися